Kennis /

Op bezoek in het atelier van digitaal beeldhouwer Eric van Straaten

interview

— Beeldend kunstenaar Eric van Straaten maakt 'levensechte' 3D-beeldhouwwerken. Virtueel Platform bracht een bezoek aan zijn atelier, waar hij zijn beelden ontwerpt. Eric van Straaten is aanwezig op How Do You Do, 8 november in Gent.

Eric van Straaten is beeldend kunstenaar en maakt realistische sculpturen door middel van 3D-printen. Het printen in 3D is in een vergevorderde experimentele fase en Eric springt in op deze ontwikkelingen. Hij is één van de eerste kunstenaars die 3D-printen op een artistieke en creatieve manier gebruikt.

Stefan Schoorl (Virtueel Platform) bracht een bezoek aan zijn atelier in Haarlem.

Eric van Straaten: "Ik ben vroeger fotograaf en muzikant geweest en op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Ik wilde beeldhouwer worden. Ik had alleen één probleem: ik was niet goed genoeg in beeldhouwen. De ambacht was niet aan mij besteed. Toen 3D-printen op mijn pad kwam, ging er een wereld voor mij open."


4642
Sculptuur van Eric van Straaten (Foto: Stefan Schoorl)

​Eric ontwerpt zijn sculpturen in grafische software. "Ik noem mijzelf een sample-artiest, een mash-up kunstenaar. Ik maak vaak gebruik van bestaande ontwerpen en maskers. Die blijf ik dan aanpassen tot ik vind dat het 'echt' genoeg lijkt. Uiteindelijk zijn mijn beelden een soort collages."


"Ik gebruik de digitale technologie alleen maar als instrument. Ik wil iets maken, iets creëren, en daar heb ik techniek voor nodig." Eric van Straaten ontwerpt de 3D beelden in zijn atelier en laat ze vervolgens printen door een 3D-printbedrijf. In principe doet hij niets meer aan het sculptuur nadat het uitgeprint is. Dan is het klaar.

"Werken met digitale technologie brengt mogelijkheden, maar ook beperkingen met zich mee. De software bepaalt voor een groot deel hoe ik mijn ontwerpen vormgeef en de 3D-printer bepaalt welk materiaal er gebruikt wordt. Ik ben afhankelijk van de techniek. Soms kan het heel frustrerend zijn als er iets niet lukt, maar het triggert ook iets. Ik vind het spannend om binnen de beperkingen die er zijn naar mogelijkheden te zoeken. Je word er creatief van. Van oneindige mogelijkheden sla ik dood."

4643
Eric van Straaten in zijn atelier (Foto: Stefan Schoorl)

De sculpturen moeten aan specifieke eigenschappen voldoen volgens van Straaten: "Ik zoek naar een soort geloofwaardigheid in het figuur. Ze moeten ook mooi zijn, te mooi. Ik vind de vervreemding die ontstaat, doordat de beelden toch een beetje popperig zijn, erg interessant. Je verwacht bijna dat ze stiekem toch tot leven komen."

4644
Sculpturen van Eric van Straaten (Foto: Stefan Schoorl)

How Do You Do

Meer weten over Eric van Straaten en zijn 3D beelden? Hij vertelt over zijn werkwijze tijdens How Do You Do, donderdag 8 november tijdens de Creative Media Days in Gent. Kijk voor meer informatie op: howdoyoudo.creativemediadays.be.


Share

Tags

Facebook comments