Best practice /

Sensitive to Pleasure

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Sonia Cillari - Sensitive to Pleasure (foto: Promotie)

Sensitive to Pleasure is een Interactieve performance van Sonia Cillari waarin ze het publiek rondom een ambisonische kubus de controversiele relatie met haar eigen werk toont.

Cillari staat voor de deur van een donkere kubus waarin van alle kanten geluid komt. Ze laat een bezoeker per keer binnen. In de ambisonische kubus staat haar “werk”, een naakte vrouw (“the creature”) wiens lichaam geluid produceert wanneer het in contact komt met andere mensen.

De fysieke interactie tussen “the creature” en de bezoeker is via electrische signalen verbonden aan het lichaam van de kunstenaar buiten de kubus. Deze signalen zorgen voor een sterke fysieke ervaring die als pijnlijk wordt ervaren maar eventueel ook als prettig.

Een pad van licht leidt de bezoeker naar de ingang van de kubus; de kleine veranderingen van het licht reflecteren de aanrakingen tussen bezoeker en “the creature”. Maar wat er in de kubus tussen de bezoeker en ”the creature” gebeurt wordt niet vastgelegd om de initimiteit en het effect van het werk zo groot mogelijk te laten zijn. Cillari wil de manier exploreren waarop bezoekers met het wezen interacteren terwijl ze weten dat hun gedrag bij haar buiten de kubus pijn kan veroorzaken. Tegelijkertijd onderzoekt ze de notie van voyeurisme binnen het publiek dat zich buiten de kubus bevindt.

Sensitive to Pleasure
is een eerbetoon aan de mythe van Pygmalion, waarin een beeldhouwer verliefd wordt op een beeld dat hij zelf heeft gecreeerd. Cillari's werk behandelt een omgekeerde relatie tussen de kunstenaar en zijn eigen kunstwerk. De fysieke link tussen de twee staat voor elkaar in leven houden; ze hebben elkaar nodig.

De performance sluit aan op Cillari’s recente onderzoek naar het gebruik van het lichaam als Interface. Cillari maakte het werk tijdens haar artist in residence periode in NIMk. Sensitive to Pleasure maakte deel uit van de tentoonstelling Technology Requested in NIMk. Het werk heeft de eerste prijs gewonnen op de internationale VIDA 13.0 Art & Artificial Life competitie in Spanje en maakt sinds 2010 deel uit van de distributie-collectie van het NIMk.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Sonia Cillari

Mediakunst en architectuur

bekijk website

Afnemers

NIMk

Instituut voor Mediakunst

bekijk website

Eindoordeel

  • sterke fysieke ervaring door technologie
  • bijzondere interactie met de toeschouwer

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Facebook comments