Best practice /

Wiki loves art/NL

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Wiki Loves Art (foto: wikiphotophile Flickr)

Creative Commons Nederland en Wikimedia organiseerden een event waarbij het publiek in 45 Nederlandse musea mocht fotograferen. De ruim 5000 beste foto's maken nu deel uit van Wikipedia's database.

In juni 2009 vond het publieksevenement Wiki loves art/NL (WLA/NL) plaats. In 45 musea verspreid over heel Nederland mochten deelnemers collecties fotograferen. Het doel van dit crowdsourcing project was het verrijken van de online encyclopedie Wikipedia met foto’s van Nederlands erfgoed. De encyclopedie heeft een tekort aan vrije beelden van kunst- en erfgoedobjecten. Wiki loves art is een van oorsprong Amerikaans initiatief van het Brooklyn Museum. In februari 2009 deden 15 Amerikaanse musea mee aan Wiki loves Art.

Ruim 200 fotografen gingen op pad in de musea om foto’s te maken. Dit leverde ruim 5000 bruikbare foto’s op voor Wikipedia. Alle foto’s werden door de deelnemers geupload naar de fotosite Flickr met een Creative Commonslicentie. Deze licentie (CC BY ShareAlike of CC BY) zorgde ervoor dat de foto’s gebruikt kunnen worden op Wikipedia. Inmiddels zijn de meeste foto’s overgezet naar de database van Wikipedia en worden ze gebruikt om Wikipedia artikelen te illustreren.

Creative Commons Nederland is initiatiefnemer van WLA/NL en samen met Wikimedia Nederland verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Stichting Museumnacht Amsterdam, Erfgoed Nederland, XS4ALL en de Nederlandse Museumvereniging verbonden zich als partner aan het project.

auteur: Lieke Heijmans

Gemaakt door

Creative Commons Nederland

Open licenties

bekijk website

Wikimedia

Ondersteunt wikipedia

bekijk website

Eindoordeel

  • slim crowdsourcing project

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments