Best practice /

Tele_Trust

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Tele_Trust

Tele_Trust is een project van Karen Lancel en Hermen Maat en gaat over de relatie tussen moderne communicatietechnologie en het individuele lichaam. Centraal staat de Dataveil, een gewaad waar sensoren in zitten die door aanraking verbinding kunnen maken met een netwerk.

Lancel wil bewust maken van de aanwezigheid van communicatietechnologie op het lichaam. Smartphones draag je gewoon in je broekzak. Tijdens de testperformance van Tele_Trust werd kunstenares Karen Lancel aangehouden en beboet wegens verstoring van de openbare orde. Ze droeg de imposante Dataveil, een kledingstuk dat het hele lichaam bedekt, inclusief gezicht.

De Dataveil is tegelijkertijd kledingstuk en interface. In het Testlab van V2_ werden sensoren ontwikkeld die als draden in de stof zijn gewerkt en geweven in “touch zones”. Wanneer de drager van de Dataveil met de handen de stof aanraakt op deze touch zones, maakt het kledingstuk verbinding met het Tele_Trust netwerk. Via het Tele_Trust netwerk kunnen anderen inloggen en gesproken boodschappen sturen naar de drager van de Dataveil. De drager hoort deze boodschappen wanneer hij of zij met de handen de touch zones van de Dataveil aanraakt.

Karen Lancel en Hermen Maat hebben hun Tele-Trust project al op verschillende plekken in de wereld kunnen tentoonstellen. In het voorjaar van 2011 zijn ze ermee naar Istanbul gegaan, om daar in samenwerking met ontwerpers een nieuwe serie Dataveils te ontwikkelen.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

Lancel / Maat

Objecten, projecties en digitale netwerken

bekijk website

Eindoordeel

  • interessant onderzoek naar de relatie tussen technologie en het lichaam en naar de verhouding tussen privacy en de publieke ruimte

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments