Best practice /

Big Buck Bunny

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Big Buck Bunny

Big Buck Bunny is een korte animatiefilm geheel gecreëerd met de open source animatiesoftware Blender. Aan de productie van de animatiefilm werkten zeven man uit de internationale Blendergemeenschap gedurende een half jaar. Belangrijkste doelstellingen: het promoten van mediacreatie via een open content model en het verder ontwikkelen van de software.

Het open content model houdt in dat naast het gebruik van de Blender open source software, de film en de gehele studio database van ontwikkelde 3D-modellen, graphics en andere aan het project verbonden data online is gepubliceerd en vrijgegeven onder de zogenaamde Creative commons 3.0. Deze licentie geeft een ieder het recht om de film en data vrij te hergebruiken en te verspreiden, ook voor commerciële doeleinden, zolang de copyrights maar juist worden toegeschreven.

Daarnaast is Big Buck Bunny ontwikkeld om de Blender software verder te ontwikkelen, om de uitkomsten terug te koppelen naar de Blender gemeenschap. Één specifieke technische doelstelling van het project is het ontwikkelen van tools voor het maken en ‘renderen’ van haar, vacht en gras.

Het interessante aan Big Buck Bunny is daarmee niet zozeer de film zelf, maar de open manier van produceren en distribueren. Het project toont aan dat open source software en de steun van een gemeenschap van Blendergebruikers volstaat voor de ontwikkeling van een kwalitatief goede 3D animatiefilm. Ontwikkeld zonder enige steun van een grote Hollywood animatiestudio en voor slechts €150.000.

Bick Buck Bunny heeft zowel nationaal als internationaal veel belangstelling getrokken en is wereldwijd vertoond op filmfestivals. Na Big Buck Bunny zijn de game Yo Frankie! (2008) en de film Sintel (2010) geproduceerd volgens het zelfde open content model. De film Sintel ontving ook een Best Practice.

auteur: Niels Kerssens

Gemaakt door

Blender Foundation

Open source animatiefilm

bekijk website

Eindoordeel

  • overtuigend bewijs van open source software als alternatief voor traditionele productie en distributie van film

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments