Best practice /

Bandjesland

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Bandjesland (foto: Flickr Kaeru)

Tijdens het muziekfestival Le Guess Who? 2010 bevond zich in Tivoli backstage een fluorescerend mixtape-paradijs. In dit “bandjesland” werden bezoekers uitgenodigd om met door het hele poppodium verspreidde cassettebandjes muziek te mixen en samples op te nemen.

Bandjesland bestaat uit een DJ-booth met vier ‘slots’ waar de spelers een cassettebandje op kunnen leggen. De slots roepen informatie op van RFID-chips die in de bandjes verstopt zitten. Op elke chip bevindt zich een beat, bas, melodie en een zelf op te nemen zanglijn. Door verschillende combinaties van bandjes op de slots te leggen kunnen de spelers (gezamenlijk) een eigen dansmix maken. De zangsamples kunnen in de nabijgelegen mini-opnamestudio opgenomen worden en vervolgens worden ingezet in de DJ booth.

Het concept voor Bandjesland is bedacht door PLAY Pilots, een collectief dat zich als doel stelt het speelse terug te brengen in culturele evenementen. Monobanda werkte het plan vervolgens uit in samenwerking met interactiekunstenaar Arne Boon. De installatie is ontwikkeld met OpenFrameworks, een open-source c++ toolkit voor creative coding.

Bandjesland kan worden begrepen als een knipoog naar de remix- en samplecultuur die vaak als kenmerkend wordt beschouwd voor de hedendaagse popmuziek. Het knipooggevoel wordt versterkt door het gebruik van authentieke cassettebandjes - het eerste medium dat het grootsscheeps kopiëren van audio mogelijk maakte - in combinatie met de ‘digitale’ en nieuwerwetse RFID-chips. Van 16 tot 23 maart 2011 stond Bandjesland op theaterfestival Tweetakt.

auteur: Kimberley Spreeuwenberg

Gemaakt door

Monobanda

De wereld als spel

bekijk website

Eindoordeel

  • bijzondere ervaring en interactie
  • goede vormgeving

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments