Best practice /

The Watchers

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

The Watchers

Als een stel vogelspotters staat een groepje mensen midden op straat met verrekijkers omhoog te kijken. Achter de ramen van verschillende huizen zijn zes kleine theaterstukjes aan de gang, nauwelijks zichtbaar en geïntegreerd in de omgeving. Op Rear Window-achtige wijze worden de acteurs bespioneerd door het publiek terwijl zij hun eigen verhaallijn uitspelen.

In iedere performanceruimte staat een iPod met een live broadcaster die een soundscape met of zonder tekst uitzendt. Door de verrekijker op één acteur te richten kan ook het bijbehorende geluid van de soundscape opgevangen worden. De verrekijker is uitgerust met een infrarood systeem, ontwikkeld door Mediamatic, en een radio die de signalen van de iPod op kan vangen. De toeschouwer kan op deze manier horen wat hij of zij ziet.

De titel van het werk “The Watchers” verwijst naar het publiek in plaats van het stuk. “The Watchers” verwijst naar een specifieke, actieve manier van kijken, die iets heeft van voyeurisme zoals vogelspotten of spioneren. Hierdoor wordt het mogelijk om theater volledig te integreren in een openbare ruimte. Door nauwkeurig te observeren, kunnen toeschouwers een theaterstuk herkennen tussen alle “normale” situaties.

In oktober 2010 werd de performance “The Watchers” opgevoerd tijdens het Street Canvas Festival in Haarlem. Het stuk was daarvoor al eens opgevoerd tijdens Palais Paradiso, een jaarlijks festival voor performance kunst in Paradiso dat telkens één nacht duurt. Tijdens de opvoering in Paradiso zaten de acteurs op het balkon en konden de toeschouwers vanaf de dansvloer omhoog kijken.

The Watchers werd geproduceerd door Martin Butler, het Liminal Institute en Mediamatic.

auteur: Eveleen Hamers

Gemaakt door

Mediamatic

Cultuur en technologie

bekijk website

Liminal Institute

Internationale performance kunst

bekijk website

Afnemers

Street Canvas Festival

Multidisciplinair kunstevenement

bekijk website

Eindoordeel

  • interessante rol voor het publiek
  • door innovatief gebruik van technologie volledige integratie van theater in openbare ruimte

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments