Best practice /

Beagle

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Redmond O'Hanlon op het dek van de Beagle, VPRO Beagle

Ter gelegenheid van het Darwinjaar 2009 bedacht de VPRO een ambitieus crossmediaal project: Beagle. De clipper Stad Amsterdam maakte de legendarische reis van de HMS Beagle opnieuw. De tocht was nauw te volgen via verschillende televisiezenders, internet en radio.

Darwin zou in 2009 zijn 200e verjaardag hebben gevierd en het was 150 geleden dat zijn boek “On the Origin of Species” voor het eerst werd uitgegeven. De reis van de HMS Beagle (1831-1836) staat bekend als een van de belangrijkste reizen ooit gemaakt. Charles Darwin verzamelde tijdens deze tocht informatie en kennis die onze kijk op de wereld revolutionair veranderde. Darwin toonde als eerste wetenschapper aan dat de wereld niet in zes dagen geschapen is, maar dat deze constant in ontwikkeling is.

Het crossmediale VPRO-project De Beagle is opgebouwd rondom deze beroemde reis. De clipper Stad Amsterdam maakte dezelfde 10-maandse reis rond de wereld als Darwin. De centrale vraag tijdens de reis is: zal de aarde de mensheid overleven? Het project was zeer interactief. Naast de 35-delige televisieserie “Beagle: In het kielzog van Darwin” kon het schip de hele route lang online nauw worden gevolgd. Een webcam zorgde 24/7 voor beeld. Alle wetenschappelijke bevindingen werden op de Beagle-website geplaatst en uitgezonden op radio en televisie en de opvarenden en de crew hielden dagelijks persoonlijke (video)dagboeken bij over het leven aan boord van het schip.


Opvarenden van het schip waren wetenschappers van verschillende disciplines van over de hele wereld schrijver en avonturier Redmond O'Hanlon en biologe Sarah Darwin, achter-achterkleindochter van de beroemde wetenschapper. Aan boord waren een lab en een televisiestudio ingericht. In het lab bevond zich de wetenschappelijke meetapparatuur om experimenten mee uit te voeren en vanuit de studio konden delen de serie worden gemaakt en uitgezonden.

Na afloop van de reeks bracht de VPRO een verzamelbox uit met negen dvd's of blu-ray discs, vijf cd's, een boek en een poster. De Beagle heeft de J&J Pharmaceutical RD Popular Science TV Award 2010 de journalistieke prijs De Tegel in de categorie "Online" gewonnen, en was genomineerd voor een Spin Award.


Gemaakt door

VPRO

Omroep

bekijk website

Eindoordeel

  • mooie vorm van storytelling
  • groots opgezet crossmediaproject

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments