Best practice /

Trajectum Lumen

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

'Halo' van Titia Ex (Trajectum Lumen)

Wanneer het donker wordt, verschijnt er een lichtspoor door de straten van de Utrechtse binnenstad. Het Trajectum Lumen brengt je langs historische locaties met lichtkunstwerken.

Bij zonsondergang verschijnen er oranje en blauwe spotjes in de bestrating en langs de grachten. Ze wijzen je de weg langs lichtkunstwerken die bijzondere plekken in de stad uitlichten.

De wandeling begint bij het Apollohotel op het Vredenburg, waar afwisselende lichtprojecties van HKU studenten worden vertoond. Bezoekers kunnen er terecht voor informatie over de wandeling. Alle lichtkunstwerken op de route zijn speciaal voor hun locatie ontworpen. Dit levert een mooi samenspel op van de historische architectuur met het licht.

Zo wordt de verborgen Sint Willibrordkerk uitgelicht door het opvallende lichtkunstwerk 'Halo' van Titia Ex, letterlijk een halo boven de gevel die de kerk 'zegent'. Verderop loop je een tunnel in naar de werven van de Oudegracht. De interactieve lichtinstallatie van kunstenaar Erik Groen vormt hier een licht- en schaduwspel in de donkere gang. Volg jij het licht of wordt je door het licht gevolgd? Bij de Janskerk hebben de kunstenaars van Atelier Lek een lichtinstallatie om de kerk heen gebouwd. Vanaf het moment dat de zon ondergaat gaat de installatie ieder half uur aan, en vult het plein met flikkerende lichten en geluiden.

Aan het einde van het Trajectum Lumen heb je een groot deel van de Utrechtse binnenstad doorkruist, langs plekken waar je normaal gesproken niet gauw terechtkomt. De historische gebouwen en plekken die overdag overschreeuwd worden door de lichten van winkels en bedrijven, veroveren hun positie 's nachts terug door de bijzondere manier waarop ze worden uitgelicht.

Sinds de lancering in 2010 wordt de lichtroute steeds verder uitgebreid met nieuwe kunstwerken. Trajectum Lumen is elke avond te zien van zonsondergang tot middernacht. Je kunt van tevoren de routekaart of iPhone app downloaden. Op zaterdagavonden zijn er georganiseerde wandelingen met gidsen, die je vertellen over de stad en de kunstwerken.

Trajectum Lumen blijft in elk geval onderdeel van de stad tot 2018, het jaar dat Utrecht de Culturele Hoofdstad van Nederland wil worden.

Auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

HKU

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

bekijk website

Eindoordeel

  • toegankelijke kunstroute
  • interessante dialoog met de geschiedenis van de stad

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments