Best practice /

Vogels!

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Vogels! Rehabilitatie game

Studenten van de opleiding Game and Media Technology van de Universiveit Utrecht en Game Design and Development van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ontwikkelde een game die slachtoffers van een halfzijdige verlamming even doet ontspannen en hen tegelijkertijd helpt te rehabiliteren.

De studenten kregen de opdracht om een zwaartekracht-gecompenseerde arm (de Top-Help van FOCAL Meditech BV) te gebruiken voor een game die het probleem van saaie en repetitieve revalidatieoefeningen moet oplossen. De makers wilden de patienten het gevoel geven dat ze hun rolstoel ontstijgen en ze de kans geven zich onder te dompelen in de virtuele wereld.

In de serious game Vogels! vliegen spelers door de wereld als een rode vogel en proberen andere vogels te ontwaken door er rakelings langs te vliegen, waarvoor zij een punt krijgen. Dit vliegen kan worden bestuurd door het bewegen van de onderarm in de armondersteuning. Doordat dit enige beweging vereist traint de speler onbewust zijn arm en krijgt deze steeds meer van zijn functies terug. Bij elk nieuw spel word het revalidatieniveau van de patient opnieuw gemeten zodat het aansluit op het niveau van zijn of haar handicap. In het spel volgt de patient een reeds bestaande route in de lucht en reist hij of zij door verschillende landschappen.

Vogels! won de publieksprijs Diamond Trophy op het NLGD Festival of Games 2010 en won in de studenten categorie tijdens de Dutch Game Awards 2010. Daarnaast was het in twee andere categorien van de Dutch Game Awards 2010 en de Wozzie Award genomineerd en nam het deel aan het Cross Care Cafe van Izovator.

Je kan Vogels! hier downloaden via adriaandejongh.nl. Anders dan in het origineel wordt de vogel met de muis bestuurd. Dit zorgt zeker voor een andere speelervaring dan met de Top-Help, maar geeft wel enigszins een idee van de bevrijdende ervaring die Vogels! biedt.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

HKU

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

bekijk website

Universiteit Utrecht

Game en Media Technologie

bekijk website

Eindoordeel

  • goede gameplay zorgt voor toegankelijkheid
  • maakt rehabilitatieproces lichter door speelse elementen

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments