Best practice /

Wii Medic

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Wii Medic

Grendel Games ontwikkelde een ‘serious game' voor de Nintendo Wii waarmee chirurgen (in opleiding) de voor laparoscopie benodigde motorische vaardigheden kunnen trainen. De game is nadrukkelijk geen directe operatie simulatie, maar oogt als een normale, vrij simpele eenvoudig te spelen entertainment game.

Spelers ontfermen zich niet over een virtuele menselijke buikholte, maar besturen een kleine robot die gaten in de grond van een laboratorium dicht. Het spel is er dan ook niet op gericht om kennis van het menselijk lichaam bij te brengen, maar bedieningsvaardigheden zoals hand-oog coördinatie, fijne motoriek en inverse bewegingstechniek aan te leren.

Voor het prototype met de werktitel Wii-Medic gebruikte Grendel Games de standaard Wiimotes in combinatie met op maat gemaakte medische verlengstukken die het instrumentarium van de chirurg zo nauwkeurig mogelijk simuleren. Met de WiiMote in de passieve hand moeten bijvoorbeeld vloerplaten worden opgepakt, op een gat worden gelegd en perfect worden stilgehouden, terwijl tegelijkertijd met de Wiimote in de actieve hand de schroeven één voor één moeten worden vastgeboord. Eén minimale beweging, de vloerplaat schiet los, en de chirurg ‘gamer’ is terug bij af.

De serious game Wii-Medic biedt een goedkoper alternatief voor relatief dure simulatiesystemen en maakt voor het trainingsdoel innovatief gebruik van entertainment games. Zelfs de highscores worden bijgehouden zodat de artsen onderling met elkaar kunnen strijden en hopelijk uiteindelijk handiger worden met de laparoscoop.

Inmiddels is Grendel Games gestart met het uitontwikkelen van zowel de software als de hardware van Wii-Medic. Beide zullen een grote makeover ondergaan. Welke vorm de vernieuwde Wii-Medic zal krijgen blijft nog even geheim.

auteur: Niels Kerssens

Gemaakt door

Grendel Games

Entertainment en serious games

bekijk website

Eindoordeel

  • goed alternatief voor dure simulatiesystemen
  • innovatieve inzet van een game

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments