Kennis /

Bezoekersprogramma: Natalie Bookchin

verslag

Natalie Bookchin

— Videokunstenaar Natalie Bookchin komt van 10 tot 15 maart naar Nederland in het kader van Video Vortex. Haar verblijf wordt mogelijk gemaakt door het Buitenlands Bezoekersprogramma van Virtueel Platform

De in Los Angeles woonachtige beeldend (video)kunstenaar Natalie Bookchin is met haar werken tal van prijzen ontvangen (Creative Capital, Guggenheim Foundation, Rockefeller Foundation, en meer), waarvan de meeste recente een artistieke innovatie award van Center for Cultural Innovation is.

In haar videowerken verkent Bookchin de mogelijkheden van documentaire, en experimenteert zij met deze vertelvorm aan de hand van online videomateriaal (bijvoorbeeld afkomstig van YouTube). Gebruikmakend van bestaande video’s waarin mensen verhalen vertellen over zichzelf en de wereld, brengt zij onderwerpen als massaconnectiviteit en isolement onder de aandacht.

Bookchins werk is wereldwijd tentoongesteld, onder andere in LACMA, PS1, Mass MOCA, the Generali Foundation, the Walker Art Center, Centre Pompidou, MOCA Los Angeles, Whitney Museum, Tate, en Creative Time.

Naast haar werk als videokunstenaar en haar werk voor CalArts werkt ze als co-directeur van het Fotografie & Media-programma.

Projecten van Bookchin: Testament (2009- ongoing); Mass Ornament (2009); Trip (2008); Parking Lot (2008); All That is Solid (2007); Zorns Lemma2 (2007); Round the World (2007)

Video Vortex
Tijdens Video Vortex #6: Beyond YouTube zal Natalie Bookchin geïnterviewd worden door Geert Lovink (mediatheoreticus en directeur van het Instituut voor Netwerkcultuur), over haar werk.

Aanvullend op dit vraaggesprek zal Bookchins werk te zien zijn in Smart Project Space. Hier kan het publiek de films en video-installaties in hun geheel bekijken, ingeleid door de kunstenaar die uiteraard ook vragen uit het publiek zal beantwoorden na afloop van de filmvertoning.

In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) en het Instituut voor
Netwerkcultuur (INC) organiseert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid)  op donderdag 10 en zaterdag 12 maart 2011 verschillende workshops en vindt er een avondprogramma plaats met performances en videoprojecties.

De daaropvolgende week zal er in Smart Project Space een presentatie worden gegeven door Natalie Bookchin over haar meest recente werk. Dit programma vindt plaats in het kader van het zesde Video Vortex evenement dat in Amsterdam in maart 2011 zal plaats vinden in TrouwAmsterdam.

Het INC initieerde Video Vortex, het onderzoeksprogramma naar online video, leverde een bijdrage aan vijf internationale Video Vortex evenementen, publiceerde de Video Vortex Reader en is bezig met de tweede Video Vortex reader. Beeld en Geluid is altijd nauw betrokken geweest bij dit programma. Daarnaast publiceert NIMk een artikel in de komende Video Vortex reader.

Het zesde Video Vortex evenement, is onderdeel van het Culture Vortex RAAK Publiek Programma, een innovatieprogramma ter stimulering van publieksparticipatie met online culturele collecties.

Meer informatie op virtueelplatform.nl/bezoekersprogramma

 

Share

Facebook comments