Kennis /

De Kunst van het web

verslag

— Tijdens het NPOX festival, een festival voor publieke omroepmederwerkers, vond er een 'pressurecooker brainstorm sessie' plaats over kunst en cultuurformats op het web. De sessie werd georganiseerd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepen en Hotspot, een informeel netwerk van programmamakers van alle publieke omroepen.

De deelnemers van de workshop hadden van te voren een huiswerkopdracht meegekregen, iedereen moest 1 website noemen waarvan je vindt dat cultuur goed, of zelf beter dan in de analoge wereld, tot zijn recht komt.

Er werden een aantal interessante sites genoemd:

http://www.coolhunting.com/ Een blog die laat zien wat 'cool' is op het gebied van mode, technology en design. Correspondenten uit de hele wereld werken mee aan dit blog en bepalen wat er internationaal cool is op dit gebied.

http://www.submarinechannel.com/ is een inspirerende site voor liefhebbers van visuele cultuur, met veel animaties, documentaires, films en nieuws over beeldcultuur.

http://www.jefpoldervaart.com/ Jef Poldervaart is naaktfotograaf en muzikant en heeft met zijn interactieve en inspirerend vormgegeven website beide ambachten met elkaar verbonden. De site zelf is weer een nieuw kunstwerk op zich.

http://www.wefeelfine.org/ We Feel Fine is een project dat zonder het web niet had kunnen bestaan. We Feel Fine doet een verdiepend onderzoek naar het menselijk gevoel. Op de site kan je een onderwerp kiezen en vervolgens worden de gevoelens van allerlei mensen over dat onderwerp bij elkaar gezocht op blogs. Dit leidt tot een internationaal document over gevoel en emotie.

https://www.tate.org.uk/modern/tatetracks/ is een initiatief van het Tate Modern in London. Ze hebben een aantal muzikanten gevraagd om hun muzikale visie te geven op werken in het museum. Dit is vervolgens online te bekijken en te luisteren vanuit je luie stoel, een multimediale kunstervaring, die zonder het web niet mogelijk was.

http://www.proefjes.nl/ doel van de website proefjes.nl is kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen kunnen de proefjes bekijken en thuis nadoen.

http://flat33.com/bzzzpeek/html/bzzzpeek.html Flat33 is een internationale site, waar mensen zonder taal op een visuele manier kunnen communiceren. Het is een fonetisch woordenboek met dierengeluiden en mensen die elkaars taal niet spreken kunnen elkaar toch begrijpen.

http://www.fabchannel.com/ is een site waar live concerten vanuit Paradiso en de Melkweg te bekijken zijn. Ook kunnen de concerten later worden teruggekeken.

http://www.olafbreuning.com/ is een portfolio website van de kunstenaar Olaf Breuning. Door een interactieve fotopresentatie wordt de bezoeker naar zijn website geleid.

http://www.remarksfromafar.com/china/2007/ is een foto blog van een Nederlands meisje dat in Beijing verblijft. Al haar verwondering over de Chinese cultuur deelt ze op dit blog.

http://www.sudsandsoda.com/ portfolio site van beeldend kunstenares Hinke Schreuders.

http://www.tubelight.nl is een recensieplatform voor de hedendaagse beeldende kunst.

http://www.ineuropa.nl is een VPRO project over het boek 'In Europa' van de schrijver Geert Mak. De site ontsluit beeld/tekst en video over de verschillende belangrijke historische plaatsen.

http://www.learningtoloveyoumore.com/ is o.a. een project van kunstenares Miranda July en geeft de bezoeker simpele opdrachten om meer van het leven en de gevoelens van de bezoeker te weten te komen. Al de antwoorden worden gebundeld en ge-exposeerd.

Al deze voorbeelden hadden een aantal algemene delers:

De meeste projecten hadden niet uitgevoerd kunnen worden zonder het web. Daarnaast kan er op het web een grotere context worden gegeven aan een kunstproject, kan de kunstbeleving breder en dieper worden en wordt er een groter publiek bereikt dan wanneer er enkel een analoge tentoonstelling van het werk gezien was geweest. Door de mogelijkheid om verschillende media aan elkaar te verbinden (audio en beeld bijvoorbeeld) kan men de kunst breder beleven.

Functies die het web toevoegt aan kunstbeleving en kunstreflectie: signaleren, inspireren, archiveren, contextualiseren, doceren, etaleren en niches aan elkaar verbinden. Door het web kan nieuwe kunst, een nieuw product tot stand komen, en kunnen mensen met elkaar verbonden worden.

Na deze conclusies was de opdracht om in groepjes nieuwe concepten te verzinnen voor Kunst en Cultuur op het web.

Er ontstonden een aantal leuke ideeen, die hopelijk nog een vervolg krijgen.

Het Stimuleringsfonds liet alle deelnemers in ieder geval weten dat er verschillende regelingen zijn om goede kunst en cultuur formats te ondersteunen.

Voor informatie over het Stimuleringsfonds, eCultuur subsidieaanvragen, de Interregeling en het project Stifo@Sandberg:
http://www.stimuleringsfonds.nl
http://www.interregeling.nl/
http://stifosandberg.stimuleringsfonds.nl/

Share

Tags

Facebook comments