Kennis /

E-cultuur mapping van Brazilie

achtergrond

E-culture in Brazil

— E-cultuur in Brazilie in kaart gebracht door Bronac Ferran en Felipe Fonseca.

​Als één van de opkomende economische wereldmachten neemt Brazilië een steeds belangrijkere plaats in de wereld in. De belangstelling voor Braziliaanse cultuur neemt navenant toe. Op verzoek van het ministerie van OCW heeft SICA nu het culturele landschap in Brazilië in kaart gebracht. Deze mapping werd door Braziliaanse deskundigen geschreven en is bedoeld als praktisch handvat voor het Nederlandse culturele veld bij het zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden. De mapping is bij SICA te verkrijgen en binnenkort ook op deze site te vinden.

Naar aanleiding van het rapport ‘Cultural Mapping Brazil 2009’ dat in maart onder grote belangstelling van de culturele sector werd gepresenteerd, reist deze week een delegatie van het ministerie van OCW, vergezeld van een aantal culturele instellingen, naar Brazilië om zich verder te oriënteren op de mogelijkheden tot intensivering van de culturele relaties.

Het e-cultuurgedeelte van de mapping is op deze pagina te downloaden. Uit de introductie van de e-cultuur mapping: Het lokaliseren van kunstvormen binnen geografische of nationale grenzen is een uitdagende taak. In het geval digitale cultuur / nieuwe media kunst is er ook sprake van een paradox wanneer artiesten en kunstorganisaties die werken in virtuele en genetwerkte omgevingen worden gedefineerd aan de hand van locatie. Maar ook paradoxen hebben vaak positieve kanten want in het geval van Brazilie blijkt dat locatie en context (alsook recente politieke historie) een grote rol hebben gespeeld in het vaststellen van de eigenschappen van wat we digitale cultuur noemen.

Hoe kan de praktijk van de digitale cultuur in Brazilie in kaart worden gebracht? En wat zijn de hoofdeigenschappen die kunnen helpen om deze praktijk te onderscheiden van andere vormen van expressie zowel in Brazilie als daarbuiten? De downloadbare PDF bevat de volledige tekst van Bronac Ferran en Felipe Fonseca.

Een verslag van de reis is te vinden op http://sicabrazil2009.wordpress.com/

Facebook comments