Kennis /

Manifest Kenniseconomie heeft kunst nodig

— Het huidige overheidsbeleid onderkent onvoldoende het aanwezige potentieel op het gebied van het ontwerp van nieuwe media en technologische toepassingen.

Anne Nigten, Marleen Stikker, Cathy Brickwood

Het werk dat gepresenteerd werd in Amsterdam tijdens de e-culture fair op 23 en 24 oktober bewijst dat in de creatieve industrie een praktijk is ontstaan waarbij innovatief gebruik van technologie leidt tot bijzondere toepassingen voor onderwijs, sociaal, economisch en cultureel gebruik. Het huidige beleid houdt te weinig rekening met deze bron van culturele en maatschappelijke innovatie. Het onderkent onvoldoende het aanwezige potentieel in Nederland en de internationale reputatie op het gebied van het ontwerp van nieuwe media en technologische toepassingen. Het is van groot belang dat de overheid erkent dat deze creatieve industrie een drijvende factor is in het vorm geven van Nederland als kennisland en de daarbij behorende industriële, commerciële en culturele ontwikkeling. Zonder deze creative industries gaat het innovatieklimaat van Nederland verloren.

Wij roepen de overheid op om de voorwaarden te helpen creëren die deze praktijk stimuleren.

1. het opzetten van een Innovatie Programma E-cultuur. Het Innovatie programma stimuleert nieuwe allianties tussen de creatieve sector, wetenschap, industrie, onderwijs, kunst en media, waarin het incidenteel beleid van de afgelopen jaren, waaronder de succesvolle en noodzakelijke Interregeling Kunst en Nieuwe Media structureel een vervolg krijgt.

2. het stimuleren van nieuwe samenwerkingen en allianties tussen culturele actoren en het onderwijs en wetenschap. De staatssecretaris van Cultuur is zeer goed gepositioneerd om deze gescheiden beleidsterreinen bij een te brengen door haar verantwoordelijkheid voor het ICT beleid van het departement Onderwijs.

3. het ondersteunen van internationale samenwerkingen en netwerken voor het onderzoek op het gebied van technologie, samenleving en cultuur

4. waarborgen van de aansluiting van ontwikkelaars uit de creatieve industrie tot de breedband onderzoeksinfrastructuur, technologische innovatie en de ontwikkeling van de kenniseconomie en kenniscultuur.

5. het structureel organiseren van interdisciplinaire samenwerking in de vorm van onderwijs, onderzoek, ontwikkeling en ontwerp.

6. het faciliteren van het ontstaan van ‘creative commons’, een meer gebalanceerde copyright praktijk die niet alleen bescherming van gegevens mogelijk maakt maar ook vooral het kunnen delen van kennis en het kunnen voortbouwen op elkaars werk.

24 oktober 2003

Cathy Brickwood, directeur Virtueel Platform Marleen Stikker, Waag Society Anne Nigten, V2-lab

Share

Tags

Facebook comments