Kennis /
Nieuw werk: 3D-printer voor kamers, biotechnologie en sensoren in de stad
— Bij Virtueel Platform kijken we altijd uit naar nieuwe e-cultuurwerken die in Nederland worden geproduceerd, en we laten de beste werken zien in onze Best Practice. We komen veel nieuw werk tegen, dat we graag hier met jullie delen.
We gebruiken ook Pinterest om nieuw werk te delen, volg het board Nieuw Werk en blijft op de hoogte van de leukste nieuwe e-cultuurprojecten.
KamerMaker
De KamerMaker is een heel bijzondere 3D-printer. Technisch gezien is het een versie van de Ultimaker 3D-printer, die deels in Nederland ontwikkeld is, met als enige verschil dat deze zo groot als een zeecontainer. Dit moet je letterlijk nemen, want de printer staat echt in een rechtopstaande zeecontainer. Dat zorgt ervoor dat de KamerMaker relatief gemakkelijk te verplaatsen is, zodat hij de hele wereld over kan gaan reizen.
Wat kun je ermee? Hele grotere dingen 3D-printen, zoals stoelen, lampen, tafels en veel meer.
Sensorcity Assen
Toen we de SPRKR-vraag van medialab Groninger Forum behandelden, ontdekten we dat Assen 'Sensor City' wil worden. In de praktijk betekent dit dat ze onder andere een heel sensornetwerk in de stad willen uitrollen dat allerlei aspecten van de stad live kan analyseren.
Er komen bluetooth-sensoren (zodat mensen kunnen worden herkend als ze langslopen.. brrr), kentekencamera's, en ga zo maar door. Het zou tof zijn als mediakunstenaars op deze ontwikeling inhaken.
- SensorCity Assen Netwerk Fase 1 (afbeelding: sensorcity.nl)
Daan Roosegaarde onthulde pas in Assen zijn nieuwe werk Sensor Valley:
Guerrilladrone
Ook drones kunnen best eng zijn, ze komen op je af en vliegen rond je hoofd, maar worden nu heel creatief ingezet. Zo was er tijdens het Ars Electronica festival een luchtballet te zien dat doo meer dan vijftig drones werd uitgevoerd.
In Nederland heeft medialab NP3 de Spaanse kunstenaar Lot Amorós vier maanden lang in hun residency programma. Hij werkt daar aan de Guerrilladrone: 'An aerial computer drone for audiovisual interventions in the public air using mixed reality.' Het is onder andere de bedoeling dat de drone al vliegend beeld kan projecteren.
- Guerrilladrone (afbeelding: guerrilladrone.feenelcaos.org)
VJ op de Dom
Tijdens de afgelopen editie van VJ op de Dom werd er weer veel moois geprojecteerd op de dom. VJ op de Dom is , een jaarlijks feest op het Domplein dat de Vrede van Utrecht organiseert in samenwerking met labs en creatievelingen in Utrecht.
Vooral werken die de dom 'projectiemappen', dus echt specifiek gebruikmaken van de grillige vorm van het projectieoppervlak, blijven indrukwekkend. Hieronder kun je kijken naar het werk waar medialab z25.org verantwoordelijk voor was:
Kunstenares Lucy McRae maakt heel ander videowerk. In haar nieuwe korte (reclame)film Morphe speelt ze met de esthetiek van biotechnologie:
The dancing white man
Tenslotte konden Leonard van Munster en Edwin Dertien het niet laten om een robot te bouwen die op reggae danst. Je kunt hem gaan ontmoeten in de Stadsschouwburg in Amsterdam.