Kennis /

Nieuw werk: Technische hoogstandjes, infographics en de toekomst van Google Maps

achtergrond

Mevin the Mini Machine, 2012 HeyHeyHey, PostPanic (foto: promotie)

— Bij Virtueel Platform kijken we altijd uit naar nieuwe e-cultuurwerken die in Nederland worden geproduceerd, en we laten de beste werken zien in onze Best Practice. We komen veel nieuw werk tegen, dat we graag hier met jullie delen.

N-Polytope – Chris Salter met o.a. Marije Baalman

Wie op de hoogte is van de META-avonden, die georganiseerd worden in Amsterdam, wist het misschien al: Marije Baalman werkte de afgelopen maanden mee aan n-Polytope, een verbluffend mooie installatie die helaas niet in Nederland in première gaat, maar in Spanje.

Baalman: “De Nederlandse kant van n-Polytope is het partnerschap met STEIM (studio voor electro-instrumentale muziek, red.), waar we vorig jaar een voorbereidende residency hebben gedaan. Verder is mijn aandeel in het project ook in Nederland ontwikkeld. Ik heb de hardware en software om de verschillende units aan te sturen, en de software om de compositie te draaien ontwikkeld. De mediacompositie zelf is een samenwerking tussen Chris Salter, mijzelf, Sofian Audry (machinaal lerende algoritmes), Elio Bidinost (lasers), en Adam Basante (soundtrack)”.

Het werk bestaat uit een aantal door Baalman ontwikkelde minicomputertjes die elk een felle LED-lamp, een speaker, een microfoon en een draadloze verbinding bevatten. Maximaal 150 van deze 'slimme speakers' kunnen door haar draadloos bediend worden. Zo kan ze met een druk op de knop soundscapes programmeren die telkens veranderen.

4509
n-Polytope (foto: marijebaalman.eu)

In deze installatie zijn de speakers met geïntegreerde lampen langs lijnen opgehangen, maar ze zouden bijvoorbeeld net zo goed tijdens Oerol in een bos verspreid kunnen worden om er een spookbos van te maken. Er zijn legio mogelijkheden te bedenken.

Technisch gezien is dit project een hoogstandje, en het zal een geweldige ervaring zijn om te zien wat deze installatie met een ruimte doet.

Entropy – Bram Snijders en Kasia Molga

Data is de nieuwe olie, wordt wel eens gezegd. Met het grote verschil dat olie opraakt, maar de hoeveelheid data juist explosief toeneemt. Daarmee omgaan is een van de grote uitdagingen waar we voor staan. Datavisualisatie en infographics zijn mooi, en daar wordt ook in de e-cultuursector veel mee geëxperimenteerd.

Bram Snijders onderzoekt samen met Kasia Molga of het ook anders kan met het werk Entropy: “Het gaat hier om een vorm van realtime datavisualisatie die ervoor zorgt dat er een intieme en tastbare relatie ontstaat tussen de kijker, of gebruiker, en zoiets abstracts als data."

Melvin the Mini Machine – HeyHeyHey en PostPanic

Is het toeval dat vormgeverscollectief HeyHeyHey en de filmmakers van PostPanic een samenwerking zijn aangegaan nadat ze allebei voor How Do You Do van Virtueel Platform waren uitgenodigd? Hoe dan ook is de samenwerking goed gelukt.

Het Eindhovense collectief HeyHeyHey ontwikkelde eerder uitgebreide versies van de Rube Goldberg machines: zeer complexe opstellingen, gemaakt van allerlei dingen, die in een kettingreactie elkaar een klein zetje geven. Op elk moment denk je: zou het goed gaan?

De vorige installatie was zeer groot, maar Melvin the Mini Machine is zo ontwikkeld dat het allemaal in twee koffers past.

What if Google Maps went live - flux/S

Met behulp van camera's aan vishengels werd als teaser voor het aankomende Flux/S festival in Eindhoven deze video gemaakt. Het toont hoe Google Maps er in de toekomst uit zou kunnen zien, gevuld met live beelden. Het werd gemaakt door Studio Moniker.

Meer behoefte aan nieuw werk? Kom dan op 28 augustus 2012 naar de opening van de allerlaatste tentoonstelling in het Nederlands Instituut voor de Mediakunst, gecureerd door Fiber Festival.

Contact

Share

Tags

Facebook comments