Kennis /

Overzicht e-art projecten

verslag

E-art Dome

— Op PICNIC '08 werden tijdens E-art de grensverleggende mogelijkheden van digitale kunst en cultuur getoond met meer dan 30 projecten.

​Urban Explorers - Virtual Tagging / Wonderland
Urban Explorers (UE) is een 3-daags festival waar de grenzen tussen wat kan en niet kan worden afgetast en ongebaande wegen vol gas worden betreden. Scheidslijnen vervagen met cross-overs van geluidskunst, performance, film, (pop)muziek en dans als verrassend resultaat. Stedelijke expedities, waarbij op onverwachte plekken in de stad onvermoede acts kunnen worden aangetroffen, vormen de rode draad in het programma. Initiators: Centrum Beeldende Kunst Dordrecht (centre for contemporary art Dordrecht - CBK) & Popcentrale (centre for pop music)

536
E-art Urban Explorers

De expedities:
Het publiek werd uitgedaagd om op ontdekkingstocht te gaan door Dordrecht met kunstenaars, muzikanten en dansers om de stad op een heel nieuwe en andere manier te ontdekken.

Vanessa van Dam en Martine Stig, Virtual Tagging
Vanessa van Dam en Martine Stig ontwikkelden samen met Bliin een citytrip, waarin deelnemers een woord naar keuze virtueel konden taggen door met een GPS en speciale software dit woord te lopen door de straten van Dordrecht. De op deze manier geschreven boodschap kon live worden gelezen op urbanexplorers.bliin.com en werd gebeamd op een scherm. Tijdens e-art is het mogelijk om in Amsterdam een woord virtueel te taggen

Virtual Tagging komt voort uit het project: Any Resemblance to Existing Persons is Purely Coincidental - Stories of Mr. Wood project.

Douglas Bateman en Sabine Perry, Wonderland
Een reis naar het land der wonderen waar je Elizabeth I, de maagdelijke koningin van Engeland, en een Hollywood sterretje tegenkomt, naar de disco gaat en ziet wat er gebeurt als na het laatste nummer het licht aangaat. Douglas Bateman onderzoekt de droom van nu. Dromen niet alleen als het beginpunt van het verlangen naar betere, grotere en indrukwekkendere dingen, maar eerder naar de altijd aanwezige waarheid in ons hoofd. Droom, dans en performance: Sabina Perry Choreografie: Douglas Bateman

Meer informatie
www.urbanexplorersfestival.nl

Loca.lab
Loca is genomineerd voor de Prix Ars Electronica 2008. Loca is een project opgezet door kunstenaars over 'grass-roots', pervasieve bewaking – een combinatie van een kunstinstallatie, pervasief ontwerp, software engineering, activisme, hardware hacking, SMS poëzie, stikcerkunst en ambient performance. Als mensen de Bluetooth op hun mobiele telefoon aan hebben staan kan Loca zonder toestemming met mensen communiceren en hen opsporen. Mensen krijgen zo berichten van een onbekende die hun bewegingen nagaat. Bijvoorbeeld: “Wij hebben momenteel moeite om uw positie te lokaliseren: Zwaai aub met uw mobiele netwerk in de lucht.” Loca wil aandacht genereren voor de netwerken waarin wij ons begeven en mensen uitdagen hierover na te denken.

Eerdere projecten waar Drew Hemment aan heeft meegewerkt zijn:

Future Everything Future Everything is een creatieve organisatie die verantwoordelijk is voor de Social Technologies Summit en het Futuresonic festival. Het Social Technologies Summit brengt 500 opiniemakers, futurologen, onderzoekers, kunstenaars en wetenschappers vanuit de digitale cultuur bij elkaar om de laatste ontwikkelingen die onze hedendaagse cultuur beïnvloeden. Futuresonic is al 13 jaar lang een internationaal festival voor kunst, muziek en ideeen. Afgelopen edities lieten de grootste kunst tentoonstelling over mobiele en locatie gebonden media (Mobile Connections, 2004) en sociale digitale networken (Social Networking Unplugged, 2008) zien.

ImaginationLancaster ImaginationLancaster is een strategische £5 miljoen investering van Lancaster University, een van de top tien universiteiten van Engeland. Het is een open en verkennend onderzoekslab dat opkomende onderwerpen, technologieën en praktijken van geavanceerde kennis onderzoekt en oplossingen ontwikkelt die bijdrage aan het algemene goed. Er wordt toegepast en theoretisch onderzoek gedaan in producten, plaatsen en systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van innovatieve strategieën die traditionele en sociale wetenschappen verbindt met praktijk verbonden methodes uit de kunst. De nadruk ligt op productieve samenwerkingen om wenselijke en duurzame toekomst te creëren.

Meer informatie www.loca-lab.org/

Transmediale
Transmediale is een van de belangrijkste internationale festival op het gebied van kunst en digitale cultuur. Jaarlijks presenteert het festival geavanceerde artistieke posities die reflecteren op de sociaal culturele impact van nieuwe technologie. Het programma bestaat uit een conferentie, een tentoonstelling, live performances, film en video programma's een gevarieerd aanbod van zij evenementen verspreid over Berlijn. Het komende festival vindt plaats in Berlijn van 28 januari t/m 1 februari 2009.

Deep NORTH Met het festival thema Deep NORTH richt transmediale zich in 2009 op de wereldwijde artistieke, culturele, sociale en filosofische gevolgen die het verwachte smelten van het noordelijke poolgebied kan veroorzaken. Komen wij aan op een volgend onomkeerbaar historisch moment met verstrekkende globale gevolgen? Kan klimaatverandering tot culturele verandering leiden, wordt het een verschuiving van extremen of een terugkeer naar bestaande, systematische en genetwerkte normen?

Meer informatie www.transmediale.de

BAM Vlaanderen
BAM is het Vlaamse steunpunt voor beeldende, audiovisuele en mediakunst. BAM is een onafhankelijke en intermediaire structuur die zich situeert tussen sector en beleid. Vanuit een grondige kennis van sector en beleid verstrekt het informatie, bevordert het ontwikkeling, samenwerking en netwerking - zowel binnen het veld als grensoverschrijdend naar andere disciplines en sectoren toe - en treedt het in dialoog met diverse overheden.

42
E-art Crossover

CROSS-Over (boekpresentatie) CROSS-over gaat over een kunstveld dat de grenzen oversteekt. Meer bepaald naar de wereld van de media en technologie. Hedendaagse kunstenaars werken met de materialen van hun tijd: het internet, gps, RFID of nanotechnologie. Samen met programmeurs, vormgevers en onderzoekers creëren ze nieuwe uitdrukkingsvormen, nieuwe relaties met het publiek en nieuwe vormen van bewaren en ontsluiten.

Angelo Vermeulen - Biomodd Biomodd is a social and interactive art project connecting ecology and contemporary game culture. Biomodd tries to visualise and rework the intricate relation of organic life, consumption and technology.

Michaël Samyn & Auriea Harvey, Tale of Tales Tale of Tales produceert digitaal entertainment voor mensen die hun gading niet vinden in het huidige games aanbod of wel eens wat anders willen. Samyn en Harvey verwijderen de conventies van regels, wedijver en actie en introduceren nieuwe vormen van interactie en verhalen vertellen. Hun opzet is het creëren van elegante en emotioneel rijke interactieve ontspanning. Hun werk is hoogtechnologisch maar diep geworteld in culturele tradities. In hun werk gaan zij terug naar een kunst waarin ambachtelijk meesterschap belangrijk is en waarin cynisme en ironie worden geweerd. Een kunst die mooi kan zijn en je in vervoering brengt.

Meer informatie
bamart.be

WORM - Moddr / WORMweb
WORM is een collectief van early innovators op het gebied van digitale media, kunst en popcultuur. WORM heeft een fysieke ontmoetingsplek in Rotterdam, waar concerten, films en andere events geprogrammeerd worden. Daarnaast biedt WORM praktische alternatieven voor bestaande algemeen aanvaarde handelswijzen, zoekt het oplossingen in onconventionele benaderingen en in de ontwikkeling van nieuwe technieken. In de hedendaagse maatschappij die geregeerd wordt door hypes en standaarden biedt WORM als ontwikkelinstelling een plek voor autonomen, do-it-yourself kunstenaars en tegendraadse vernieuwers.

WORMweb portal
Om de digitale wildgroei enigszins benaderbaar te krijgen heeft Puntpixel als toegangspoort een webcrawler ontwikkeld die alle databases van WORM plundert, het web afstruint naar bijzonder getagde info en onze hangouts by Flickr, Myspace en Youtube afroomt. Vol eastereggs, beyond usability, voor hardcore lovers van clicky-clicky.

Moddr_ - Danja Vasiliev - m/e/m/e 2.0
Danja Vasiliev, afgestudeerd Media Design student van het Piet Zwart Instituut, showt zijn m/e/m/e 2.0 project. m/e/m/e 2.0 is een mechanische website die zogenaamde interactieve en klantgerichte web 2.0 websites nabootst. Klikbare buttons, hyperlinking en het verstoren van andermans sessies worden gevisualiseerd door op tilt geslagen CD-ROM drives.

Moddr_ - Gordo Savicic - Chakramat
Gordo Savicic en Sebastian Hanig van WORM's Media Artlab komen met de installatie 'Chakramat'. Deze installatie maakt het mogelijk grafische data door je lichaam te streamen. Over een tijdje hebben we geen USB sticks meer nodig; door je linkerhand wordt de beeldinformatie in je lichaam geladen en je rechterhand fungeert als output waarna het beeld op het computerscherm verschijnt.

WORMcube
Gelanceerd tijdens Dance to the Bit is de online music game 'The WORMcube' die u ook nog extra in shape houdt. Hoezo? De WORMcube is een webtoegankelijke musicmachine die bespeelbaar is met een Wii-controller (maar ook gewoon met de muis). Geheel in de traditie van zanorg.com, worteldrie.com's dj trainer en de dubmachines van infinitewheel.com - cube.wormweb.nl maar ook klikbaar via de portal.

Meer informatie
www.wormweb.nl

<>TAG ecoAesthetics
TAG is een platform voor hedendaagse audio visuele kunst in Den Haag en Amsterdam. De organisatie wil een omgeving creëren waarin jonge professionals van verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten om ideeën uit te wisselen en nieuwe projecten te initiëren om op deze manier een netwerk te creëren waar kennis, ervaring en expertise wordt uitgewisseld.De evenementen die georganiseerd worden laten een divers beeld zien van de huidige state-of-the-art, er zijn geen grenzen aan de mogelijkheden, thema's als nieuwe technologie, sociale onderwerpen, cross disciplinaire verbanden, etc. komen steeds terug.

ecoAesthetics "Monitoring Ecological Data and Patterns of Human Consumption", met:

Tiffany Holmes – World Offset World Offset illustreert het wereldwijde energieverbruik aan de hand van roterende schijven gemaakt van energieslurpende apparaten: broodroosters, computers, gloeilampen en faxapparaten.

Tjerk Stoop – Statlab Tjerk Stoop gebruikt de lokale omgeving als zijn bronmateriaal, luchtmetingen gemeten vanaf de Stille Veerkade in Den Haag weerspiegelen de CO2 waardes van de meest beruchte vervuilde straat van Nederland.

Juriaan Booij – The Sinking of Tuvalu Tuvalu is één van de kleinste en meest afgelegen landen ter wereld en zal als een van de eerste landen de gevolgen van de global warming merken. Deze mensen zullen 's wereld eerste klimaat vluchtelingen zijn. Verbannen van hun eigen land zal hun cultuur en identiteit verdwijnen. Het kunstproject The Sinking of Tuvalu toont de reacties van de bewoners op het verdwijnen van hun land als gevolg van de stijgende zeespiegel. Het geeft inzicht in de unieke Tuvaluaanse manier van leven en schetst tegelijkertijd de absurditeit waarop de toekomstige realiteit zich manifesteert.

Michael Mandiberg – Real Costs Real Costs is een internet plugin die CO2 uitstoot berekent voor reis- en vakantie websites. De eerste versie plaatst Coe uitstoot in website van vliegtuigmaatschappijen zoals Orbitz.com, United.com, Delta.com. etc. Volgende versies zullen vergelijkingen maken met auto verhuur websites en scheepvaart maatschappijen. Real Costs is te vergelijken met etiketten met voedingsinformatie op levensmiddelen, maar dan voor uitstoot.

Brooke Singer – Superfund 365 Superfund365, A Site-A-Day, is een online data visualisatie applicatie met een bijbehorende RSS-feed en email alert systeem. Sinds 1 september 2007 wordt voor een jaar elk dag een giftige site die op dat moment actief is in het Superfund programma dat gerund wordt door het U.S. Environmental Protection Agency (EPA).

DiyKyoto - The Wattson De Wattson is een realtime energiemonitor die eruit ziet als een elegante wekkerradio. Gebruikers kunnen kiezen hoe zij hun energieverbruik bekijken: uitgedrukt in kleuren, kilowatts of in kosten.

Yolande Harris – SunRunSun: Satellite Sounders Met het project Sun Run Sun verbindt Harris live GPS signalen van satellieten uit de ruimte met coördinaten van bezoekers die door de stad of in de natuur lopen. De speciaal ontworpen draagbare instrumenten, de Satellite Sounder, bestaat uit een GPS ontvanger en geluidsprocessor die ervoor zorgen dat bezoekers de omgeving op een nieuwe manier in zich opnemen. Met Sun Run Sun krijgt de stad een nieuw gezicht voor de wandelaar en wordt hij/zij bewust van het effect van technologie op onze beleving van ruimte, omgeving en locatie

Meer informatie www.tag004.nl

Postmachina - Hello my name is E
Postmachina is een Amsterdamse multidisciplinaire ontwerpstudio opgericht door Paul Geurts, Arjen Sondag en Renato Valdés Olmos

33
E-art My Name is E

Hello my name is E E is een dienst die online sociale diensten integreert en gebruikers de mogelijkheid geeft om op een makkelijke manier contactgegevens uit te wisselen en hun online identiteiten te delen in 'real-life'. Een platform dat sociale webdiensten (zoals Facebook, LinkedIn en Twitter) integreert tot een gestroomlijnde gebruikerservaring, door een online platform te verbinden met mobiele apparaten. Met E kunnen gebruikers makkelijk contacten toevoegen aan al hun social diensten, door een simpel gebaar uit te voeren met een E Connector, of een mobiele telefoon, smartphone of PDA. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om te verbinden met specifieke, locatie-gebaseerde diensten, die de voordelen van online diensten vertalen naar 'real-life' situaties.

Meer informatie www.hellomynameise.com

MU NAT - Designing Nature
MU is een spraakmakend platform voor actuele internationale kunst, vormgeving en popcultuur. Gevestigd in De Witte Dame, een gerenoveerde Philipsfabriek, is MU al tien jaar een gids voor iedereen die geïnteresseerd is in visuele cultuur. MU co-produceert energieke mixen tussen kunst, design, mode, muziek en nieuwe media. Bij MU ontmoeten en inspireren creatieven elkaar. MU concentreert zich op het nu en straks van de kunst.

NAT, Designing Nature
NAT, designing nature gaat over duurzaam, ecologisch en biotech ontwerpen anno 2007. De geselecteerde ontwerpers vertalen de meest uiteenlopende milieutheorieën naar alledaagse, bruikbare en veelal zinnenprikkelende objecten en visies op natuur en cultuur. Met:

Christoph Brach en Daniera ter Haar, Raw Color Als bijdrage aan NAT creëerden Daniera ter Haar en Christoph Brach samen 100% SAP, een project over de kracht van natuurlijke kleur. Groenten worden gepureerd tot een natuurlijke inkt. Druipend over een poster ontstonden uit de inkt beelden van de oorspronkelijke groente. In Raw Color onderzochten ze dit prinicpe verder door diverse groenten tot hun visuele essentie terug te brengen. Zo onstaat een nieuwe kleurenkaart van natuurlijke tinten.

28
E-Art MU

Jelte van Abbema, Virtureel Een door van Abbema bewerkte ŒRemington typemachine¹ gekoppeld aan een digitaal scherm creëert een aanslaggevoelig 'levend' lettertype. Wie hard op de toetsenbord ramt omdat ie boos is of vol vuur een betoog schrijft, krijgt grote, vette letters in beeld. Wie bedachtzaam zacht tikt maakt kleine, dunne letters. En sla je een document op dan verouderen de letters langzaam.

Frank Bruggeman, De Variegata set-up Kunstenaar/tuinman Frank Bruggeman is gefascineerd door de manier waarop mensen met natuur omgaan. Planten met bonte bladeren krijgen in het Latijns de toevoeging variegata, wat bont of gevlekt betekent. Hoewel het gevlekte blad tegenwoordig vaak als kitsch wordt bestempeld, omdat de planten te 'ontworpen' zouden zijn, bouwt hij er juist een sierkwekerij voor. Want in het wild zouden de Variegata uitsterven omdat ze zwakker zijn dan volledig groene planten. De kweek ervan is gebaseerd op genetische fouten. Het is bij de gratie van menselijke zorg, met kas en groeilamp, dat de variegata onze tuinen sieren.

Eva + Franco Mattes, a.k.a. 0100101110101101.org, It's always six o'clock Eva + Franco Mattes bestoken de kunstwereld al jaren met hun slimme hacks en rollenspelen. Voortdurend wisselend van identiteit en naam verzetten ze zich tegen de persoonlijkheidscultus in de kunst. In co-productie met MU ontwikkelden ze It's always six o'clock, waarin enkele in Second Life gemaakte Avatar portretten worden bestookt door een klein leger toys. Cute maar eigenlijk ook meedogenloos agressief ontaardt de fusie tussen fantasy en onze collectieve verbeelding in een theatrale vorm van 21st eeuwse ready-made sculptuur.

Meer informatie
www.mu.nl/

www.mu.nl/exhibitions/past/its-always-six-oclock/

Stichting PING - Picozine
Stichting PiNG is een non-profit organisatie die is opgezet om digitale en fysieke platformen te bouwen met een focus op kunst en creativiteit. Als eerste werd MobileReporters.org opgericht in 2006: een platform voor videoclips voor mobiele telefoons. In samenwerking met andere organisaties werden wedstrijden georganiseerd om creatief gebruik van de mobiele telefoon als video camera te stimuleren. Als spin-off werden workshops georganiseerd op scholen, festivals en voor kunstinstellingen. In 2008 werd PicoZine gelanceerd, een mini magazine dat op internet en in de fysieke wereld verspreid wordt. En op dit moment wordt gewerkt aan de eerste editie van PicoWallPaper: 1 vierkante meter behang in een 10 x 10 cm doos.

Picozine.com
Picozine is een klein magazine. De papieren versie verschijnt minimaal 12 keer per jaar en wordt uitgegeven door stichting PiNG. Een kleine oplage wordt aan een willekeurige greep uit ons ledenbestand verstuurd. Maar het is ook mogelijk om zelf een mini-magazine, een Pico, te maken. Picozine is een doe het zelf website. Op picozine.com kan iedereen een mini-magazine , een Pico, van 16 pagina's maken. Je kunt op een eenvoudige manier je pagina's samenstellen door foto's te uploaden. Het resultaat is een klein A7 boekje wat online te bekijken is.

Meer informatie
www.picozine.com www.stping.nl

Image Radio
MAD is een onafhankelijke organisatie die zich beweegt tussen voornamelijk de werelden van de kunst, de wetenschap en de technologie. Vanuit deze positie worden theoretische en conceptuele modellen ontwikkeld. De uitwerking van deze modellen richt zich op raakvlakken, verbindingen en spiegelingen tussen deze werelden. De behoefte aan artistieke cross-disciplinaire en cross-sectorale ontwikkeling van kennis, onderzoek en reflectie wordt door MAD vertaald in een activiteitenprogramma dat zich uitstrekt over drie domeinen waarin kunstproductie, kennisuitwisseling en presentatie centraal staan.

24
E-art Image Radio

Image Radio 2008 – exploring your invisible paradise www.imageradio.nl

De nadruk van Image Radio 2008 ligt op inspirerende en experimentele ontwikkelingen in de kunst die participatie in nieuwe media en netwerken bevorderen. Het festival is ook een experiment, kritische reflectie en preview van welke invloed nieuwe media in de publieke ruimte heeft op onze culturele, sociale en fysieke omgeving. De groei van schermen, data wolken en sensor netwerken in met name de stedelijke centra bieden een nieuw medium en platform. de publieke ruimte wordt een speelveld waarin dynamische en manipulatieve data onze perceptie beïnvloeden.

ETAC - autonome kunst en high tech ontmoeting/where autonomous art and high tech meet In het ETAC (Emerging Art & Technology Carousel) programma kunnen bedrijven en kunstenaars samen op originele wijze hun kennis en creativiteit aanwenden voor het bedenken van baanbrekende toepassingen van technologie.

Govcom.org - El Friendo
Govcom.org is een Amsterdamse stichting die zich bezighoudt met het maken en hosten van politieke tools voor het web. Een groot deel van de werkzaamheden bestaat uit het in kaart brengen (‘mappen’) van netwerken rond maatschappelijke kwesties, bijvoorbeeld met de zogenaamde IssueCrawler. De naam van de stichting is een samenvoeging van de extensies van drie grote actoren in maatschappelijke debatten online: .gov (overheid), .com (commerciële sector) en .org (.maatschappelijke organisaties). Govcom.org werkt op projectbasis en met wisselende teams van vormgevers, researchers, programmeurs en data-analisten.

20
E-art El Friendo

Elfriendo: Taking the work out of social networking
Elfriendo is een flexibele beginnende Europese Web 2.0 organisatie gevestigd in Amsterdam. Onze uitgangspunten zijn profilering, professionalisering, optimalisering en automatisering van jouw profiel op MySpace, 's werelds grootste sociale netwerk site. Elfriendo houdt jouw profiel actief en fris.

All Media - Next Nature
All Media is een non-profit organisatie dat print, producten, evenementen en film bedenkt en produceert. Het is een kritische organisatie die hedendaagse culturele onderwerpen onderzoekt en deze communiceert in beeld. De media, die de bestaande vormen van communicatie tot een belangrijk niveau bepalen, zijn continue in verandering. Hedendaagse debatten en discussies hebben nieuwe vormen nodig. de media worden steeds visueler en de objecten om ons heen veranderen in media. All Media maakt verbanden en cross-media connecties. Wij proberen de integratie van technologie, beeld en reflectie tot stand te brengen.

Next Nature
Een nieuw beeld van Natuur is zichtbaar aan het worden. Waar lijkt het op, en hoe herken je het? Is het een beeld van ouderwetse natuur, of een praktisch functionerende nieuwe vorm? Vanaf het moment dat snelwegen, vliegvelden en supermarkten onze natuurlijke omgeving zijn geworden, zijn ze systematisch geproduceerd en gekopieerd. Herkenning zorgt voor een natuurgetrouw beeld. Om onze plek te kunnen definiëren moeten wij nieuwe betekenissen aan dingen geven: wij moeten re-symboliseren.

Visual Power Show
De Visual Power Show is een intellectuele show waar het beeld in onze maatschappij het onderwerp is. De Visual Power Show is een inspirerende presentatie van kritische en politieke meningen over het hedendaagse beeld. Visual power gaat over de kracht van het beeld. Het biedt een creatieve bijdrage aan de discussie rond visuele cultuur en de invloed van media, technologie en economie op het beeld. Beeld en visuele herkenbaarheid hebben het alfabetische systeem ingehaald.

Meer informatie
www.nextnature.net

1ive0n1ine
Het centrale thema van 1ive0n1ine is het concept van Virtuele immortaliteit. Sommige mensen zijn al helemaal gewend aan de idee van een online 'afterlife', andere vinden het nog te exotisch om zelfs maar over na te denken. 1ive0n1ine is een systeem voor een web-gebaseerde conservering van conceptuele identiteit. Het stelt mensen in staat een digitale representatie van hun persoonlijkheid te maken. Samen met andere conceptuele identiteiten leidt dit tot een gedetailleerde omschrijving van alle deelnemers en al het andere in de wereld dat de moeite waard is om te noemen.

Meer informatie1ive0n1ine.org/

NomadicMILK
Eind 2006 zijn kunstenaar Esther Polak en mobile technology researcher Michiel De Lange met dit project van start gegaan. Een project dat de mobiliteitspatronen van twee verschillende zuiveleconomieën in Nigeria wil laten zien: die van de PEAK Milk distributie en die van nomadisch Fulani herders. Hierna heeft het team een researchtrip naar Nigeria gemaakt om voorbereidend onderzoek te doen. Toekomstige deelnemers aan het project zijn tijdens deze reis bezocht. De presentatie geeft hiervan een impressie.

1624
Nomadic Milk tijdens Transmediale 2009

Een belangrijk onderdeel van het project is de ontwikkeling van een speciale robot die in staat zal zijn om de met GPS opgenomen routes op de grond uit te tekenen. Met deze robot zal het team aansprekende en tastbare GPS-tekeningen kunnen maken die gemakkelijk kunnen worden besproken met de deelnemers op locatie, en later getoond in exposities. De interactie tussen de deelnemers en de robottekening is een van de centrale thema’s van het project. Gedurende de reis was de robot nog niet functioneel, het team heeft onderweg tekeningen gemaakt met de hand. Op dit moment is van deze robot een prototype gereed en tot ons genoegen kunnen wij die nu presenteren. Het op de tentoonstelling gepresenteerde zandspoor toont één dag van koeien verweiden dat het team met GPS heeft opgenomen in samenwerking met de bezochte Fulani familie in Nigeria. Deze presentatie was eerder te zien in Graz, Oostenrijk.

Het team bestaat uit: Esther Polak, Michiel de Lange, Ab Drent, Floris Maathuis en Edwin Dertien.

Meer informatie Presentatie in Scheltema /Lakenhal, Onderdeel van CO-OPs Interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap Opening: 29 november 2007, 17.00 uur Expositie: van 30 november 2007 - 20 januari 2008 De Lakenhal in Scheltema Marktsteeg 1 Leiden www.nomadicmilk.net

Share

Tags

Facebook comments