Kennis /
VERSCH neemt afscheid!
— Vrijdagavond 21 november vindt de laatste editie van VERSCH plaats in de Amsterdamse Sugar Factory. De VERSCH avonden zijn in twee jaar uitgegroeid tot een begrip onder liefhebbers van mediakunst en muziek, maar 21 november is houdt er na 21 november mee op. De rek is er zeker niet uit, maar de organisatoren Arjen Bangma en Steijn Koeijvoets hebben andere ambities; het is dan ook geen gedwongen afscheid, maar een bewuste keuze. Een interview met mede-organisator Arjen Bangma over de hoogtepunten van VERSCH en wat de toekomst in petto heeft.
VP: Wat zijn je hoogtepunten uit de edities van Versch? (Op het gebied van installaties/performances, maar misschien ook op organisatieniveau)?
AB: Absoluut algemeen hoogtepunt van VERSCH is de presentatie van mediakunst voor een zeer breed publiek. Een doorgaans lastige opgave, tenzij je kiest voor alleen maar toegankelijkheid, dus gemak. Dat hebben we vooral niet gedaan. Soms (te) vergaand experimenteel, wel inhoudelijk sterk, maar net iets te moeilijk voor niet- kenners. Iedereen heeft ineens een mening, positief, negatief, middle of the road, het maakt niet uit. Het zien en er over nadenken is genoeg. Als programmeur van installaties en performances vond ik het interessant de grenzen op toe zoeken van wat wel en niet gewaardeerd werd bij niet- kenners.
In de vooravond hadden we vaak bezoekers die speciaal voor een installatie of performance kwamen. Later op de avond, zo na 1-en vervalt het toch snel in grotendeels feest publiek, die al dan niet speciaal voor VERSCH kwamen. Visueel overweldigend, technisch ingenieus en muzikaal interessant was het bijna altijd wel.
Iedereen die je spreekt, publiek of organisatoren kennen VERSCH als een podium voor talentvolle jonge makers van mediakunst en e-muziek. Van die jonge makers hebben er velen kunnen doorstromen naar andere festivals als STRP, Todaysart, Cimatics en ze kregen nieuwe gigs op feesten en poppodia. Daarmee is 1 van de belangrijkste doelen bereikt. De credits voor muziek, het spotten van talent hierin, lagen bij Steijn Koeijvoets die dit erg goed heeft gedaan.
VP: Hoe is het klimaat in Nederland om iets als Versch op te zetten?
Ik vind het klimaat in Nederland tot nu toe waanzinnig goed. Geen enkele reden tot klagen. We zijn 2 jaar volop ondersteund door fondsen, sponsors en publiek. Zonder hen is een dergelijk initiatief gewoon niet mogelijk. Het is nu eenmaal een kostbaar event door de bakken aan techniek die je vaak nodig hebt. Ook waardering van het publiek is nodig voor het welslagen. We hadden het allemaal! Dat voelt goed.
VP: Wat zit er voor je in de toekomst? Onder andere met het productiehuis en lab Beyond Expression?
Er broeien vele ideeen. Er komen wat kleinschalige exposities en events aan, georganiseerd door Beyond Expression of in samenwerking met andere organisaties. We zijn vooral in de voorbereidende fase zijn van een groot kunst, media en muziek festival. Hierover wil ik nog niet veel zeggen. Het format ligt klaar en ik ga mijn ronde doen om draagvlak te creeren bij partners en investeerders.