Nieuws /

Project Digitale Collectie brengt Nederlandse erfgoeddata samen

Geldmuseum Utrecht (foto: Indigo Jones / Creative Commons)

— Vijf Nederlandse culturele instellingen gaan met het project 'Digitale Collectie' werken aan de nationale ontsluiting van metadata van miljoenen digitale erfgoedobjecten.

Het driejarig project is op donderdag 28 juni 2012 officieel gelanceerd in het Geldmuseum in Utrecht, waar ook de studiedag over metadata van Digitaal Erfgoed Nederland werd gehouden.

Aggregatoren

Voor de verschillende erfgoeddomeinen zijn zogeheten ‘aggregatoren’ aangewezen. Deze instellingen zijn binnen een specifiek domein de makkelijkste route om een collectie te laten ontsluiten. Aggregatoren vervullen de rol van digitale knooppunten voor informatie en links naar digitale objecten.

De vier aggregatoren zijn: de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zijn verantwoordelijk voor de aggregatie van metadata uit verschillende erfgoeddomeinen. Deze worden samengebracht in een centrale index die binnenkort toegankelijk is via de website digitalecollectie.nl.

Digitaal Erfgoed Nederland is vanuit haar rol als kennis- en expertisepartner betrokken bij het project. Doel is de aanwezigheid van het Nederlandse erfgoed op de Europese erfgoedportal Europeana (zie video) te vergroten. Op dit moment biedt Europeana toegang tot ruim twintig miljoen objecten uit honderden collecties, een aantal dat door nationale initiatieven als ‘Digitale Collectie’ verder zal groeien.

Metadata als basis voor innovatieve toepassingen

De nationale aggregator verschaft een standaard voor de aansluiting van digitale erfgoedcollecties op (inter)nationale diensten en voorzieningen. Het project zorgt ervoor dat de verspreide digitale collecties op één punt samenkomen, en vervolgens weer gebruikt kunnen worden in diverse toepassingen, door erfgoedinstellingen en Europeana, maar ook door andere (her)gebruikers.

Zo kunnen metadata de basis vormen voor innovatieve toepassingen binnen virtuele tentoonstellingen, wetenschappelijk onderzoek, digitale leermiddelen en toeristische applicaties. Vistory (zie video) is een voorbeeld van een interessante applicatie die gebruik maakt van video en data van Open Beelden.

Het project Digitale Collectie bouwt voort op de techniek en kennis die is opgebouwd in eerdere projecten als Nederlands Erfgoed Digitaal, Digitaliseren met Beleid en Beelden voor de Toekomst. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Bericht via digitalecollectie.nl

Share

Facebook comments