Nieuws /

Discovery Festival breidt uit naar drie steden

Vacuum Discovery Festival Eindhoven 2012 (foto: vacuum-project.com)

— Na zes succesvolle edities van het Discovery Festival in Amsterdam, is het voor het experimentele nachtfestival tijd om op 28 september nieuwe steden te ontdekken.

Dit jaar kan nieuwsgierig publiek ook in Rotterdam en Eindhoven zelf onderzoeksobject zijn bij wetenschappelijke experimenten, bewegen op beats van vernieuwende dj’s en bands en interactieve kunstexposities beleven.

Discovery Festival is ook opgenomen in de Virtueel Platform publicatie Mapping Mediafestivals, met een overzicht van de mediafestivals in Nederland.

4511

Experiment, science, art

“Discovery Festival is al zes jaar op rij een groot succes in Amsterdam, maar we droomden al een lange tijd over een groter festival, simpelweg omdat de combinatie van wetenschap, party en kunst ook echt een plek verdient in de rest van Nederland,” aldus Tanja Koning, algemeen projectleider het festival.

Door een samenwerking aan te gaan met nieuwe partners STRP en Erasmus MC wordt de ambitie van het festival om door te groeien kracht bij gezet. Zo biedt Discovery Festival op de European Researchers’ Night samen met wetenschappers, kunstenaars, muzikanten, dj’s en bezoekers een verrassend feest-met-inhoud, dat doorgaat tot in de in de vroege uren.

3 steden, 3 thema’s

De basiselementen voor de drie steden zijn hetzelfde, maar ze hebben een eigen programma. Zo nemen ze ieder een andere hoek van de wetenschap onder de loep.

In Amsterdam kan het publiek deelnemen aan doe-het-zelf-wetenschap en citizen science projecten, oftewel het bedenken of maken van iets zonder de hulp van experts. Het programma voor Rotterdam staat in het teken van “2012 and beyond”: toekomst en verleden als basis voor de wetenschap. Discovery Festival Eindhoven focust zich op de ontwerpers van slimme technologieën en hoe hun onderzoek de mens raakt.

E-cultuur en mediakunst

Het festival laat op de drie locaties veel interactieve kunstprojecten zien. In Amsterdam samengewerkt met het Transnatural Festival, en kun je veel van de werken uit het programma van Transnatural zien.

In Eindhoven staat het werk True Hologram van kersvers HOT100-talent Tomas Navarro. Door middel van geioniseerd water en projecties creëert hij de levensechte illusie van een hologram.

In Eindhoven staat ook het interactieve kunstwerk Sovi op het programma. Maker Tim Ebbers koppelt met dit project mens, natuur en technologie. In samenwerking met choreografe Roos van Berkel maakte hij een performance met Sovi.

De installatie Letsel van Merel Zwarts is te zien in Rotterdam. Zwarts is geïnspireerd door het lichaam en ze maakte voor haar afstuderen dan ook deze enorme installatie. Letsel verbeeldt interne processen in het lichaam door middel van glazen organen, buizen en pompen.

Meer informatie over de openingstijden van het festival op 28 september in de verschillende steden, is te vinden op de website van Discovery Festival.

Persbericht via Discovery Festival / STRP.nl

Share

Facebook comments