Nieuws /
Expertisecentrum voor e-cultuur
— Virtueel Platform wordt expertisecentrum voor e-cultuur. In opdracht van het Ministerie van OC&W gaat VP zich de komende drie jaar ontwikkelen tot de ondersteunende instelling voor nieuwe media en cultuur.
We starten in 2006 met een serie workshops, seminars en expertmeetings. Naast de live evenementen zal een deel van de activiteiten zich online afspelen. VP houdt een uitgebreide agenda bij van internationale nieuwe media evenementen, waaronder tentoonstellingen, conferenties, workshops, en 'call for proposals'. Daarnaast wordt in de komende jaren aan ‘project observatories’ gebouwd waar een selectie van vooruitstrevende e-cultuur projecten wordt getoond die aansluit op de onderwerpen waar VP zich de komende jaren op richt.
Workshops creative cross-overs
Het VP verbindt in een serie creative cross-over workshops pioniers op e-cultuur gebied met het bredere culturele veld. Culturele organisaties, als musea, omroepen, bibliotheken, archieven, theaters en podia ontdekken niet alleen de mogelijkheden van nieuwe media toepassingen, maar beseffen ook wat dat betekent voor de rol die zij spelen naar hun publiek toe. Virtueel Platform wil innovatie stimuleren door nieuwe media ontwikkelaars (zowel medialabs, als kleine en grote nieuwe media bedrijven) én culturele organisaties op basis van concrete projecten content, kennis, processen en werkwijzen te laten uitwisselen. Het VP kiest bij het ontwerpen van haar activiteiten voor een interdisciplinaire aanpak. Thema’s die onder andere aan bod komen zijn: breedband, social tagging en locative media.
Expertmeetings innovatie methodiek VP besteedt daarnaast in 2006 aandacht aan kennisuitwisseling op meta-niveau. Een serie expertmeetings waarin een select gezelschap van experts zich buigt over kennisuitwisseling en verschillende manieren van innoveren. Er komen vragen aan bod als ‘Hoe kunnen opleidingen en bedrijven beter van elkaars expertise profiteren? Waar zijn bestaande modellen effectief en waar moet gezocht worden naar nieuwe? Hoe kunnen pilots ontwikkeld worden met groei en opschaling in het vooruitzicht? Hoe kan kennis uit een bepaalde discipline ingezet worden in een heel andere sector — dus hoe wordt omgegaan met interdisciplinaire kennisoverdracht? Hoe gebruikt men oplossingen aangedragen vanuit de samenleving zelf om alledaagse problemen op te lossen met gebruik van ICT?
Binnenkort wordt het beleidsplan voor de komende drie jaar, en een uitgebreid overzicht van de activiteiten op de website gepubliceerd. www.virtueelplatform.nl