Nieuws /

Fusie NAi, Premsela en Virtueel Platform per 1 januari 2013

Logo's NAi Premsela en Virtueel Platform

— Per 1 januari 2013 fuseren de huidige sectorinstituten Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform (kennisinstituut voor e-cultuur) tot een nieuw instituut voor architectuur, vormgeving en e-cultuur.

Het nieuwe instituut wordt dé plek voor architectuur, vormgeving en e-cultuur. Door onderzoek, stimulering en presentatie gaat het instituut zorgen voor een sterkere positie van de creatieve disciplines in binnen- en buitenland. Gezamenlijke initiatieven gaan hieraan bijdragen en bestaande, succesvolle programma's van de drie huidige organisaties en de museumfunctie zullen blijven behouden.

Aanleiding voor de fusie is de kamerbrief 'Meer dan kwaliteit: een nieuwe visie op cultuurbeleid’ van staatssecretaris Halbe Zijlstra van 10 juni 2011. Hierin staat dat het onderbrengen van de disciplines in een instelling aansluit 'op inhoudelijke ontwikkelingen in de sector, waarin verschillen tussen disciplines steeds meer verdwijnen.'

De hoofdlocatie van het nieuwe instituut komt in Rotterdam, maar het instituut gaat zich ook actief profileren op locaties waar verschillende disciplines actief zijn. Denk aan design in Eindhoven, mode in Arnhem en games in Utrecht.

Advies Raad voor Cultuur

Op maandag 21 mei 2012 kwam de Raad voor Cultuur met haar advies ‘Slagen in Cultuur, culturele basisinfrastructuur 2013-2016’. De Raad voor Cultuur adviseert positief over de organisatie die gevormd wordt na de fusie van Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Virtueel Platform en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.

Het nieuwe instituut heeft volgens de Raad voor Cultuur veel potentie om een groot publiek te bereiken. De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris van OC&W om het beschikbaar gestelde bedrag voor een ondersteunende instelling op gebied van creatieve industrie van € 7.810.000,- toe te kennen.

Een voorwaarde is dat het ingediende beleidsplan op een aantal concrete punten verder uitgewerkt wordt. De gezamenlijke instellingen zijn erg blij met het gestelde vertrouwen en werken het beleidsplan momenteel verder uit. Op 18 september volgt het definitieve subsidiebesluit van de staatsecretaris. Bekijk advies op website Raad voor Cultuur.

Onderzoek, stimulering en presentatie

Het instituut onderzoekt de betekenis van architectuur, vormgeving en e-cultuur voor de maatschappij en faciliteert de dialoog tussen de ontwerpdisciplines en de samenleving. Het vertaalt de rijkheid van de disciplines via fysieke en digitale presentaties naar een breed publiek. Het stimuleert de creatieve sectoren zich verder te ontwikkelen, zowel als afzonderlijke discipline als in onderlinge wisselwerking en kruisbestuiving. Zo vergroot het nieuwe instituut de meerwaarde van, en de publieke waardering voor, architectuur, design en e-cultuur in binnen- en buitenland.

Succesvolle projecten blijven behouden

De drie disciplines behouden een eigen budget en succesvolle reeds bestaande projecten krijgen zoveel mogelijk een plek binnen het nieuwe instituut. Ook de museumfunctie blijft bestaan en van belang. De rol van het nieuwe instituut voor het architectuurbeleid en de ruimtelijke agenda van Nederland, het vormgevingsbeleid en het e-cultuurbeleid blijft bestaan. Daarnaast zoekt het nieuwe instituut de synergie tussen de disciplines in verschillende (nieuw te ontwikkelen) activiteiten.

Door de krachten en inhoud te bundelen kunnen we sterker worden en meer impact hebben op bijvoorbeeld internationale profilering en als aanspreekpunt voor het bedrijfsleven, overheid en professionals. Het instituut verhoudt zich zowel tot een groot publiek als tot de hele ontwerpsector, van de creatieven tot mensen uit het bedrijfsleven, academici, onderzoekers, auteurs en andere betrokkenen.

Doelstellingen van het instituut

  • Collectievorming, -beheer en -ontsluiting. Het instituut heeft een eigen collectie op het gebied van architectuur en stedenbouw. Daarnaast coördineert, archiveert en ontsluit het archieven en documentatiecentra op het gebied van vormgeving, mode en e-cultuur verspreid over heel Nederland.
  • Onderzoek en overdracht. Het instituut initieert, stimuleert en voert wetenschappelijk onderzoek uit (of laat dit uitvoeren). Het instituut verzorgt en realiseert publicaties in relatie tot de activiteiten van het nieuwe instituut.
  • Presentatie en Platform. Het instituut voert een tentoonstellingsprogramma uit, initieert, draagt bij aan en onderneemt (educatieve) projecten en manifestaties, stelt leerstoelen en fellows in, en adviseert over curricula van MBO, HBO en WO.
  • (Inter)nationale promotie en vertegenwoordiging, informatie, reflectie, lezing, debat en educatie.

Update

Op donderdag 28 juni hebben de directies van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform (kennisinstituut voor e-cultuur) de documenten getekend voor de fusie tot een nieuw instituut voor architectuur, vormgeving en e-cultuur.

Op 16 juli dienen de organisaties een beleidsplan in bij het ministerie van OCW, conform advies van de Raad voor Cultuur. 31 december 2012 is de fusie definitief.

Zie verder het artikel 'Veelgestelde vragen over de fusie van NAi, Premsela en Virtueel Platform'.

Share

Facebook comments