Nieuws /

GOGBOT 2012 transformeert Enschede tot artistieke speelplaats

Bailey Bots Hyena (foto: promotie GOGBOT 2012)

— GOGBOT transformeert van 6 tot 9 september 2012 de Grote Kerk en de Oude Markt in Enschede tot een artistieke speelplaats met mediakunst, robotics, muziek, lezingen en tentoonstellingen.

Dit jaar onderzoekt GOGBOT met het festival de relatie tussen beeldende kunst, technologie en populaire cultuur door de "meme", viral video en digitale immigranten centraal te stellen.

In 2011 werd GOGBOT uitgeroepen tot het meest innovatieve evenement van Nederland (Nationale Innovatieprijs). Het festival is ook opgenomen in de Virtueel Platform publicatie Mapping Mediafestivals.

De internetmeme als subcultuur

De meme is de nieuwe subcultuur op het internet, het zijn simpele, grappige afbeeldingen en video's die zich razendsnel over het net verspreiden. Ze worden hergebruikt, aangepast, geciteerd en vermengd met andere beelden uit de populaire cultuur. Het thema komt terug in de centrale expositie in de Grote Kerk in Enschede.

Bij deze expositie kun je kennismaken met talloze beelden en voorbeelden uit de nieuwe online volkscultuur. Daarnaast kun je deelnemen aan de "Instant Memes" workshops, zijn er installaties van kunstenaars als JODI, David Letellier (Fr), Martin uit den Bogaard, Hennesy Youngman (US), Frederik de Wilde (B) en ook nieuw werk van studenten van de opleiding Creative Technology van de Universiteit Twente.

Op andere plekken in Enschede kun je genieten van speciale screenings, lezingen en exposities over bijvoorbeeld Human Birdwings, het transmediale project van Floris Kaayk dat in maart 2012 het wereldnieuws haalde, en ook te zien was tijdens de Dutch E-culture Days in Helsinki.

4456
Human Birdwings (foto: Jelle Vermeersch)

Robotics en de Oude Markt

2012 Architects, Refunc en Layhgo transformeren het Marktplein van Enschede tot een buitenaards podium, met de futuristische TITAN the robot, LRRY_1, the Erasers, TVestroy, Machina Ludens, 2BoulesVanille, Schlachthofbronx en vele andere acts, van hightech theater tot minimal electropunk. Met als een van de hoogtepunten een openluchteditie van Upload Cinema, over Meme’s, op de Oude Markt gepresenteerd door DWDD-tafelheer Dagan Cohen.

Het volledige programma van GOGBOT 2012 is te vinden op de website van het festival.

Share

Facebook comments