Nieuws /

Het Nieuwe Instituut maakt HOT100 e-cultuurtalenten van 2013 bekend

HOT100 2011

— Het Nieuwe Instituut te Rotterdam, presenteert voor de zevende keer de meest getalenteerde alumni op het gebied van media, kunst en digitale cultuur. Deze zogenaamde ‘HOT100’ komen op 27 en 28 september bij elkaar tijdens het festival TodaysArt in Den Haag. In de voormalige kantoortoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevinden de HOT100 zich metaforisch in Het Centrum van de Macht.

​De HOT100 e-cultuurtalenten experimenteren, werken en spelen met de betekenis van nieuwe technologische ontwikkelingen. De studenten zijn voorgedragen aan Het Nieuwe Instituut door ruim dertig opleidingen uit het digitale tijdperk zoals interaction design en game design, maar ook opleidingen voor architectuur, mode en film waar digitale ontwikkelingen een steeds belangrijkere rol spelen. Iedere opleiding kon drie afstudeerders aandragen waaruit Het Nieuwe Instituut de meest talentvolle selecteert: de HOT100.

De HOT100 van 2013 zijn online te bekijken op pinterest.com/thenewinstitute. Het talentenboek wordt gepresenteerd tijdens de HOT100 CLUB netwerkborrel op 27 september. Dit jaar is de zevende editie van de HOT100, talenten uit vorige jaren zijn onder meer Nalden, Sander Veenhof en Lotte Meijer. De talenten van vorige jaar zijn te zien op virtueelplatform.nl/hot100.

Opvallende projecten van HOT100
Voorbeelden van opvallende projecten van de HOT100 2013 zijn: Grandma the Hacker van Sina Kazemi, een platform dat ouderen de hacker-mentaliteit bijbrengt en ze de mogelijkheid biedt producten aan te passen op basis van eigen ideeën; Napkin Game Studio van Stefan Wijnker, de eerste game development app die het mogelijk maakt met je smartphone complete games te ontwikkelen; en een visualisatie van de emoties in tweets rond Project X Haren door Anne Burgaud.

Ontmoet de HOT100
De HOT100-dagen tijdens TodaysArt plaatsen de talenten in het centrum van de macht: het voormalige gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Wat zouden de HOT100 2013 doen als zij het voor het zeggen hadden? Op 27 september gaan zij in de HOT100 WORKSHOP aan de slag met vragen die te maken hebben met maatschappelijke systemen en sectoren die aan een frisse herziening toe zijn.

Frisse herziening
De HOT100 zullen zich in Den Haag buigen over een aantal veelzijdige actuele vraagstukken. Ieder vraagstuk heeft te maken met werkvelden waar zich grote veranderingen voltrekken die mede een gevolg zijn van de opkomst van nieuwe technologieën. In al deze domeinen zijn de manieren van werken aan een frisse herziening toe. Wat stellen de HOT100 voor nu zij het voor het zeggen hebben?

AVRO/Vondel CS
Hoe maak je de publieke omroep meer vàn het publiek, in plaats van alleen vóór het publiek? Centrale rol in de vraag speelt het nieuwe paviljoen in het Vondelpark dat de AVRO-TROS gaat betrekken.

Hackable Metropolis Amsterdam
Hackable Metropolis Amsterdam stelt de vraag: Hoe kunnen we digitale media inzetten om een gebouw als het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken te herontwikkelen als (tijdelijk) publiek domein?

Stichting Toekomstbeeld der Techniek
STT signaleert een toenemende noodzaak voor radicaal interdisciplinair onderwijs en aan betere condities voor verder leren en reflecteren in de latere. Kunnen we een 'school' bedenken die dit mogelijk maakt?

V2 / DEAF 2014
Kunstenaars hebben om inhoudelijke en financiële redenen groeiende behoefte zich buiten de white cube cultuur te manifesteren. Tegelijk hebben vele maatschappelijke vragen een echt andere benadering nodig. In deze context stelt V2 de vraag naar toekomstscenario’s voor de artistieke praktijk.

Museum Studio
Het Nieuwe Instituut wil een programma ontwikkelen voor musea om te kunnen experimenteren met, en kennis te delen over, het ontwikkelen van nieuwe narratieve museumervaringen met behulp van digitale media. De museum studio moet een experimenteer- en leerplek worden voor musea om ideëen from scratch te ontwikkelen die met name ook voor jonge mensen interessant moeten zijn. Hoe zou (het programma van) zo'n plek eruit moeten zien?  

Aansluitend is de HOT100 CLUB netwerkborrel en de presentatie van het HOT100-talentenboek. Aanmelden voor de netwerkborrel kan via Flora van Gaalen: f.vangaalen@hetnieuweinstituut.nl.

HOT100 SHOW
Op 28 september is de HOT100 SHOW, waar de talenten zich met installaties, korte lezingen en andere acties presenteren aan bezoekers van TodaysArt. Bekijk het programma. Voor meer informatie over de kaartverkoop van TodaysArt, bezoek www.todaysart.nl.

Over Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut start dit najaar met een meerjarig tentoonstellings-, onderzoeks- en studioprogramma. Het Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. www.hetnieuweinstituut.nl

Facebook comments