Nieuws /

Krassen op een iPad in het Van Gogh Museum

iPad ARLab (foto: Rene Gerritsen)

— Voor de tentoonstelling 'Van Goghs atelierpraktijk: hergebruik van doeken' heeft het ARlab in samenwerking met de KABK Den Haag een manier ontwikkeld om verborgen elementen van een schilderij te tonen.

​Van Gogh gebruikte vaak doeken waar hij eerder al een voorstelling op geschilderd had. Hij gebruikte verschillende technieken om zijn doeken opnieuw te kunnen gebruiken. In het begin schilderde hij gewoon over het oude schilderij heen en gebruikte het reliëf van de verf als middel in zijn nieuwe werk. Later gebruikte hij ook vaak een basis tussenlaag of schraapte hij de oude verf er eerst af.

Een multidisciplinair team heeft onderzoek gedaan naar hoe deze oudere lagen naar boven gehaald kunnen worden. Helaas zou je schilderijen moeten vernielen om de onderliggende lagen ook in het museum aan het publiek te kunnen tonen. Hier heeft ARlab in samenwerking met studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst Den Haag een oplossing voor gevonden.

Op iPads die naast de werken hangen kan de bezoeker de verschillende lagen van de schilderij weg 'krassen' en zo de geheimen van de werken van Van Gogh onthullen. Onder anderen bij de schilderijen Zittend naakt meisje, Zelfportret met pijp, Gezicht vanuit Theo’s appartement en Mand met viooltjes kunnen nieuwe lagen en tekeningen ontdekt worden.

Dit experiment vormt een onderdeel van een grotere strategie die er op uit is om musea interactiever te maken door het gebruik van nieuwe media.


4384
Vincent van Gogh, Gezicht vanuit Theo's appartement, 1887

De iPads van het ARLab hangen nog tot 10 juni 2012 naast de schilderijen. Daarna zal een nieuwe lichting studenten van de KABK zich gaan buigen over hoe de nieuwe ontwikkelingen van het onderzoek het beste in toonbaar gemaakt kunnen worden aan het publiek.

Tijdens de MuseumNext conferentie presenteert het Van Gogh Museum haar nieuwe manier van het publiek betrekken bij de kunstwerken aan musea van over de hele wereld. Ook de Virtueel Platform Best Practices ARTours en UAR zullen hun projecten uitleggen tijdens de conferentie.

Share

Facebook comments