Nieuws /

Lezing en seminar: Stelarc: the human body is obsolete

Stelarc. Foto: Nina Sellars

— Het Nieuwe Instituut organiseert samen met het Centre for Art and Philosopy van de Erasmus Universiteit op 24 en 25 oktober een lezing en een seminar met performance kunstenaar Stelarc, curator bio-design William Myers en filosoof Henk Oosterling.

​Stelarc is een performance kunstenaar die door fysieke, visuele en akoestische instrumenten met zijn lichaam experimenteert. Zijn grote oeuvre bestaat uit medische experimenten, zoals bijvoorbeeld zijn bekende 3e oor, robotica, virtuele werkelijkheidssystemen, en drie films die de binnenkant van zijn lichaam onderzoeken. In zijn werk gebruikt Stelarc internet en biotechnologie om afwisselende interacties met het lichaam te onderzoeken. Stelarc zoekt in zijn werk graag naar de grenzen van wat mogelijk is, niet alleen op technologisch en medisch vlak, maar ook ethische vraagstukken worden door hem onderzocht.

"In a time of Circulating Flesh, Fractal Flesh and Phantom Flesh organs are extracted and exchanged, bodies and bits of bodies remotely generate recurring patterns of interactivity and haptic technologies generate potent physical presences of virtual flesh. Bodies are hacked, genes are mapped, prosthetics are attached and chimeras are engineered in labs. The trans-species, the trans-gendered and even the trans-human proliferate."
Stelarc

Moderator
William Myers (moderator lezing Stelarc)
 doceert in én schrijft over de geschiedenis van architectuur en design. Hij is auteur van het boek BioDesign: Nature + Science + Creativity, dat ten grondslag ligt aan de tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut. In 2012 is het boek uitgegeven door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Thames & Hudson in Londen. William Myers werkte onder meer samen met het Solomon R. Guggenheim Museum, het Museum of Modern Art, het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum en Genspace.

Henk Oosterling doceert sinds 1985 filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Oosterling speelt een actieve rol in de stad van Rotterdam en is onder andere initiatiefnemer en directeur van 'Rotterdam Skillcity', een bottom-up onderzoeksmodel voor stedelijke stimulering en vernieuwing. In 2008, ontving Oosterling 'Laurenspenning' voor zijn belangrijke rol in en bijdrage tot het sociale en culturele leven in Rotterdam.

Praktische Info
24 oktober, 19:00uur: Lezing Stelarc
25 oktober, 14:00uur: Public seminar met Stelarc en Henk Oosterling,
Locatie: Het Nieuwe Instituut (Museumpark, Rotterdam)
Entreegeld voor beide evenementen: € 7,50 (inclusief toegang tot de tentoonstelling). Studenten hebben gratis toegang tot beide activiteiten op vertoon van studentenkaart, studenten dienen zich wel aan te melden.
Aanmelden lezing: http://stelarc.eventbrite.nl
Aanmelden seminar: http://stelarc-seminar.eventbrite.nl

Organised by The New Institute and the Centre for Art and Philosophy (Erasmus University Rotterdam) in cooperation with ISEA-NL, SG Erasmus and V2_ Institute for the Unstable Media.

Share

Facebook comments