Nieuws /

Open Cultuur Data lanceert app-competitie voor cultuur

Gezichten van het Rijksmuseum app

— Op zaterdag 16 juni lanceert het netwerk Open Cultuur Data een app-competitie voor cultuur tijdens de Hack de Overheid hackathon.

Op de Hack de Overheid hackathon worden meer dan 100 ontwikkelaars uitgedaagd om apps te maken die bijdragen aan het vergroten van het publieksbereik van culturele instellingen.

Hiervoor wordt een rijk scala aan cultuurdata ter beschikking gesteld: beschrijvende data (metadata) maar ook audio, video, beelden en documenten. De competitie beoogt een impuls te geven aan het toegankelijk maken van cultuur voor een breed publiek.

Competitie

De competitie van Open Cultuur Data omvat in totaal €7.500 aan prijzengeld voor ontwikkelaars. Lotte Belice Baltussen, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en mede initiatiefnemer van de competitie: “Open data biedt vele kansen voor erfgoedinstellingen om nieuwe publieksgroepen aan zich te binden en collecties breder toegankelijk te maken. We hebben creatieve ontwikkelaars nodig om met innovatieve oplossingen te komen”.

Een goed voorbeeld hiervan is de open cultuur data toepassing Vistory. De Polygoon-collectie van het archief kan hiermee nu ook makkelijk door bijvoorbeeld toeristen via een mobiele telefoon worden bekeken én aangevuld met nieuwe informatie zoals de locatie waar de film is opgenomen.

Open datasets

Op de hackathon worden nieuwe datasets vrijgegeven van onder meer Archief Eemland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Archief Nijmegen. Het Rijksmuseum maakte eerder een basiscollectie als open data beschikbaar.

4411
Open Cultuur Data

Het Nationaal Archief opent ruim 140.000 items uit de collectie van het foto-persbureau Anefo. Tim de Haan, werkzaam bij het Nationaal Archief: “Het is voor het Nationaal Archief een speerpunt om data uit het open te stellen”. Het Nationaal Archief looft een prijs van €2.500 uit voor de meest vernieuwende toepassing die zich richt op doelgroepen die nog weinig gebruik maken van het archief.

Open Cultuur Data

Open Cultuur Data is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers en open data-deskundigen dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert.

De Open Cultuur Data competitie 2012 wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van het digitaliseringsproject Beelden voor de Toekomst en het Nationaal Archief. 

Meer informatie over de competitie en het hackathon programma kan gevonden worden op www.opencultuurdata.nl/competitie.

Andere initiatieven voor het maken van apps, onder andere voor de cultuursector, zijn Apps voor Nederland en Apps for Amsterdam (ook Best Practice).


Share

Facebook comments