Nieuws /

Laatste editie Robodock brengt eerbetoon aan de onderwereld

Charon door Peter Hudson op Burning Man 2011 (foto: www.hudzo.com)

— Van 7 tot en met 9 juni vindt de voorlopig laatste editie van Robodock plaats. Tijdens de walk through performance zal het publiek geconfronteerd worden met een hedendaagse versie van het hiernamaals.

Het thema van deze editie is 000 From Dusk Till Dawn. Het publiek wordt meegenomen op een theatrale reis door de onderwereld. Robodock zal na deze editie ook ophouden te bestaan in de huidige vorm.

Het festival heeft naar eigen zeggen het NDSM terrein, waar het de laatste jaren plaats heeft gevonden, groot gemaakt. Maar er zijn nu zoveel partijen bij het terrein betrokken dat het organiseren van Robodock op die plaats niet meer mogelijk is. Om commerciële redenen wordt Robodock dit jaar weer op de originele locatie georganiseerd: het ADM terrein.

Walk Through Performance

De avonden beginnen om 21.30uur met een walk through performance over het terrein. Een grote groep (inter)nationale kunstenaar hebben samen een kunstexperience opgezet, met als hoogtepunt werken van Peter Hudson en de Flaming Lotus Girls. Beide installaties stonden op Burning Man 2011 en komen nu voor het eerst naar Europa.

Peter Hudson toont zijn visueel indrukwekkende installatie Charon. In de Griekse mythologie is Charon de gondelier die de overledenen de rivier Styx overvaart. Het kunstwerk vraagt ons te reflecteren op onze eigen sterfelijkheid en de waarde van ons leven. Het werk is een ode aan dierbaren die wel zijn overgevaren maar nog niet zijn vergeten.

Angel of the Apocalypse van de Flaming Lotus Girls is een sculptuur bestaande uit hout, staal en vuur dat het karkas van de vuurvogel voorstelt. De veren van de vogel steken uit de grond en zijn voorzien van interactieve vuureffecten.

Klik hier voor een overzicht van de overige deelnemende kunstenaars.

Vanaf 01:00 uur zal er een uitgebreid muziekprogramma beginnen dat tot in de vroege uurtjes duurt.

4409
Angel of the Apocalypse door Flaming Lotus Girls (foto: Caroline Miller)

Crowdfunding

Het ADM gebouw zelf zal ook onderdeel uitmaken van de performance. De vier wanden van het gebouw zullen door kunstenaars, regisseurs, performers, componisten, lasers en bouwers onder handen genomen worden. De theatrale ervaring die dit oplevert past bij het thema: de migratie van de ziel naar de onderwereld.

Het project is deels opgezet door middel van crowdfunding. Donateurs konden zowel een financiële als een materiële bijdrage leveren.

Tickets voor het event zijn verkrijgbaar via de website van Robodock. Wanneer Robodock niet is uitverkocht zullen er ook tickets aan de deur verkocht worden.

De organisatie van Robodock zal na het festival verder gaan als organisator van ad hoc producties waarbij de nadruk ligt op internationale samenwerkingsverbanden.

Share

Facebook comments