Nieuws /

Symposium over de toekomst van beeldend kunstvakonderwijs

KMT in 2006 (bron: HKU KMT http://sinds1987.hku.nl/)

— De gezamenlijke Academies van Beeldende Kunst en Vormgeving (OBK) en de sectorinstituten organiseren op 30 mei 2012 een symposium over de toekomst van het Beeldend Kunstvakonderwijs.

De aansluiting van het kunstvakonderwijs op de arbeidsmarkt voor kunstenaars staat al enige tijd ter discussie. In een brief van 16 maart 2009 aan de Tweede Kamer over het kunstvakonderwijs, signaleerde toenmalig minister van OCW Ronald Plasterk dit al.

In 2010 gaf de commissie Dijkgraaf in het rapport 'Onderscheiden, verbinden, vernieuwen: de toekomst van het kunstonderwijs' haar aanbevelingen over kwaliteitsversterking en profilering van het Kunstvakonderwijs. De Academies hebben vervolgens hun plannen neergelegd in het sectorplan HBO Kunstvakonderwijs 'Focus op Toptalent'.

Symposium Kunstvakonderwijs

In 2013 moeten in overleg met het beroepenveld de opleidingsprofielen geactualiseerd worden. Dit is een kans om de veranderde opvattingen over het kunstenaarschap en de beroepspraktijk van vormgevers en ontwerpers opnieuw vast te stellen.

Het OBK heeft daar vorm aan gegeven door uit haar midden een representatieve werkgroep te formeren. In een tweetal bijeenkomsten met vertegenwoordigers van alle Academies, zijn thema’s geïnventariseerd die sinds de invoering van de opleidingsprofielen in 2002 op de agenda van het kunstvakonderwijs zijn gekomen.

Ook het Mondriaan Fonds, Premsela en Virtueel Platform hebben hun achterban geraadpleegd in hoeverre het beroepsprofiel Beeldende Kunst en Vormgeving nog aansluit bij het beroepenveld.

De eerste resultaten worden gedeeld en bediscussieerd aan de hand van de volgende thema's:

  • Ondernemerschap
  • Onderzoek & Innovatie , verbinding met Theorie & Praktijk
  • Beroepsrollen & Context, Interdisciplinair
  • Maatschappelijk Engagement
  • Autonomie & Communicatie

Aanmelden

Bent u een professional in het kustvakonderwijs? Aanmelden kan uiterlijk tot maandag 14 mei. Hiervoor kunt u een e-mail sturen naar m.a.heerebout [at] pl.hanze.nl onder vermelding van naam, e-mail en instituut. Na 16 mei volgt het definitieve programma. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het symposium vindt plaats in de Design Academy in Eindhoven.

Share

Facebook comments