Nieuws /

Unieke elektronische kunst en muziek op TodaysArt

Waste Landscape door Elise Morin en Clémence Eliard (Foto: Elise Morin)

— Internationaal festival TodaysArt zal dit jaar op 21 en 22 september Den Haag omtoveren tot een landschap van elektronische kunst en muziek.

TodaysArt draait om artiesten uit de hedendaagse visuele en performance cultuur. Het festival brengt nationale en internationale artiesten naar Den Haag, en sommige werken zullen alleen tijdens TodaysArt in Nederland te zien zijn.

Mariska de Groot presenteert haar winnende werk van de BNG Workspace project prijs 2012: CINECHINE. De installatie combineert licht, beweging en geluid tot een zintuigen prikkelende en cinematografische beleving.

Het trio InnerAct bestaande uit Gwyneth Wentink, Wouter Snoei en Arnout Hulskamp brengen met Canto Ostinato Audio Visual een ode aan Simeon ten Holt. Interactie en impovisatie staan centraal tijdens de performance en daarom is elke uitvoering uniek. Canto Osinato beleeft haar premiere tijdens TodaysArt.

De geluidskunstenaar Ei Wada is zelfs met twee werken naar Nederland gehaald. Met zowel de Brown Tube Jazz Band als de Open Reel Ensemble maakt Wada muziek met onconventionele instrumenten. Wada bespeelt een verzameling Tv’s als synthesizers als one man jazz band en zet daarmee beeld om in geluid. Met het Open Reel Ensemble gebruikt hij ouderwetse taperecorders en samples van zowel het publiek als zijn ensemble om muziek te maken.

4519
Open Reel Ensemble (foto: Ei Wada)

Naast muziek uit onverwachtse apparaten is er ook onverwachte architectuur en design. The Big Crunch van Raumlabor is een absurdistische kijk op architectuur. Het gebouw is gemaakt uit alles wat de ontwerpers te pakken konden krijgen, van koelkasten tot karton en spiegels.

En niet alleen dit project is reflecterend, Waste Landscape van Elise Morin en Clémence Eliard is compleet gemaakt van cd’s en glimt je tegemoet. Het label Pre-Cert Home Entertainment recyclet niet de drager maar juist de muziek. Zij archiveerde een verzameling muzikale en non-muzikale geluiden op vinyl. Het archief bestaat voor een deel uit kunst en voor een deel uit rommel en put geluiden uit verschillende invloeden.

Voorafgaand aan het festival organiseert TodaysArt twee symposia rond de thema’s ‘Ubiquitous Art and Sound’ en ‘Art/Technology/Industry: Future Collaborations’. TodaysArt wil discussie genereren op het kruispunt van kunst, technologie en de maatschappij.

Meer informatie over de symposia, het volledige festivalprogramma en ticketsis te vinden op de website van TodaysArt.

Share

Facebook comments