Nieuws /

Sonic Acts XIV festival over de rol van tijd in media

Roly Porter - Aftertime (foto: Roly Porter)

— Van 23 tot en met 26 februari kun je het Sonic Acts XIV festival in Amsterdam bezoeken. Het toonaangevende festival op het snijvlak van kunst, technologie, muziek en wetenschap staat in het teken van Travelling Time.

Sonic Acts XIV Travelling Time vindt plaats in Amsterdam bij onder andere Paradiso, De Balie, NIMk en STEIM. De conferentie is live te volgen via de Sonic Acts livestream en het nieuwsblog.

Het festival staat in de publicatie Mapping Mediafestivals, waarin een overzicht wordt gegeven van mediafestivals in Nederland.

George Dyson

Op donderdag 23 februari opent het festival met een lezing door George Dyson in Paradiso. De lezing is een samenwerking met het Stedelijk Museum, in het kader van het Temporary Stedelijk 3 - Stedelijk @ programma. Dyson is een wetenschapshistoricus en -filosoof van wereldfaam, met een grote belangstelling voor de toekomst.

In zijn bekendste boek Darwin Among the Machines (1997) pleitte Dyson ervoor om het internet als een groeiend organisme te zien, als een evoluerende levenskracht.

In 2002 publiceerde hij een verhaal over zijn bijzondere jeugd: Project Orion: The Atomic Spaceship 1957-1965 waarover hij een lezing gaf op TED New York.


Bekijk ook de interviews op de website van VPRO Tegenlicht naar aanleiding van zijn boek Turing's Cathedral.

Conferentie

De Sonic Acts conferentie biedt vier dagen vol discussies, lezingen, interviews en presentaties. Naast de lezing van George Dyson zal Enda Duffy praten over de cultuur van stress en snelheid.

Verder zijn er interviews met onder andere Pauline Oliveros, Ellen Fullman, Mark Fell, en Catherine Christer Hennix. Hoe werken zij in hun muziek met tijdservaring? Het thema Deep Time of Media wordt behandeld in het Variantology-panel met Siegfried Zielinski, Joseph Chen en Amador Vega.

4234
Julien Maire - Perpendicular Cinema (foto: A. Causin)

NIMk tentoonstelling

De Sonic Acts tentoonstelling bij NIMk bestaat uit installaties, geluids- en filmwerken waarin verschillende manieren om tijd te ervaren en te kennen centraal staan.

De werken lijken tijd te bevriezen, refereren aan de snelheid van de stad, ondermijnen de traditionele montage van films, of laten de beschouwer in afwachting van acties die voortdurend worden uitgesteld. Er zijn werken te zien van onder andere Daïchi Saïto, Juliana Borinski en Julien Maire.

Voorafgaand aan Sonic Acts vonden er masterclasses plaats met Pauline Oliveros, Catherine Christer Hennix, Peter Kubelka, Olaf Nicolai en Tino Sehgal.

Bekijk het volledige programma met alle muzikanten, conferentiesprekers, films en kunstenaars op de Sonic Acts website. Er is naar aanleiding van het festival ook een publicatie verschenen.

Share

Facebook comments