Activiteiten / evenement

Masterclass schrijven over kunst en technologie

evenement

Philip Beesley is bevestigd voor DEAF 2012 (foto: Beesley Architecture)

— ​Virtueel Platform organiseert dit jaar voor de derde keer samen met het Domein voor Kunstkritiek een masterclass schrijven over digitale cultuur, onder leiding van Ine Poppe (NRC) en Sonja van der Valk (Domein).


4245

Dit jaar ligt de focus van de masterclass op het schrijven van journalistieke stukken over kunstfestival DEAF. Dutch Electronic Art Festival (16 – 20 mei 2012) is een 4-daags internationaal festival over kunst en technologie.

Het programma van DEAF 2012 bestaat uit performances, lezingen en een tentoonstelling in het voormalig postkantoor in Rotterdam. Tijdens het festival richten we daar een perskantoor in.

Masterclass "Blogging the future of technology & art"

Veel kunstenaars werken samen met wetenschappers, en onderzoeken technologie-gerelateerde ontwikkelingen in de maatschappij. Vandaar dat we dit jaar cultuurjournalisten en wetenschappers met interesse voor journalistiek aan elkaar willen koppelen. In de masterclass besteden we aandacht aan vragen als: Hoe schrijf je voor een breed publiek over kunst en technologie? Hoe kun je kunstenaars effectief interviewen? Hoe kun je transmediaal publiceren?

Leer schrijven voor een breed publiek over kunst en technologie

"Blogging the future of technology & art" bestaat uit 4 bijeenkomsten (vanaf 12 april) in Amsterdam en Rotterdam en een werkperiode in het DEAF perskantoor op 17, 18 en 19 mei.Tijdens het festival werken de deelnemers samen met filmmakers van de Willem de Kooning Academie.

Resultaten

De resultaten van de masterclass worden, met toestemming, online gepubliceerd op het festivalblog en de Virtueel Platform website. Virtueel Platform nodigt regelmatig oud- deelnemers van de Masterclass uit voor het (betaald) schrijven van artikelen.

De deelnemers voor de masterclass van 2012 zijn inmiddels bekend en uitgenodigd.

Programma "Blogging the future of technology & art"

  • 12 april 18.30 – 22.00 uur. AMSTERDAM. Start Masterclass bij Virtueel Platform (Damrak), met een kennismaking, gezamenlijke maaltijd, uitleg cursus en blog, een korte lezing over DEAF en de eerste schrijf- en research opdrachten (worden besproken op 10 mei).
  • 18 april 14.00 – 17.00 uur. ROTTERDAM - lezing Arjen Mulder The Power of Things in de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Kennismaking filmmakers van afdeling Audio Visueel.
  • 10 mei - 18.30 – 22.00 uur. AMSTERDAM gezamenlijke maaltijd in Amsterdam bij Virtueel Platform + bespreken eerste schrijf en researchopdrachten - tips & voorbeelden
  • 16 mei - 09.00 – 17.00 uur. AMSTERDAM. Symposium Vital Beauty in De Balie georganiseerd door DEAF en V2. Bespreken input voor artikelen en interviews
  • 17 mei - 11.00 – 13.00 uur. ROTTERDAM, Redactievergadering - bezoek tentoonstelling
  • 18, 19 mei ROTTERDAM - werkperiode, ons eigen perskantoor in het postkantoor: werken aan inhoud festivalblog, bespreken en redigeren stukken, publiceren.
  • - datum en plaats nog te bepalen: EVALUATIE

Meer masterclasses van Domein voor Kunstkritiek

Blogging the future of technology & art vormt het eerste blok van de Masterclass Future Writing about Future Art, een reeks masterclasses voor cultuurjournalisten en wetenschappers samen, georganiseerd door het Domein voor Kunstkritiek.

Blok 1 wordt georganiseerd rond DEAF in samenwerking met Virtueel Platform. Hosts voor Blok 2 zijn het Van Abbe Museum en de Satellietgroep (Den Haag/Scheveningen). Blok 3 is een samenwerking met het Community Arts Lab XL en o.a het Dagblad van het Noorden.

Ben je geïnteresseerd in de andere blokken, dan kun je hierover meer informatie vinden op www.domeinvoorkunstkritiek.nl

Het Masterclass programma Future Writing about future Art van Domein voor Kunstkritiek is mede gefinancierd door de Van Bijleveltstichting.

Share

Facebook comments