Activiteiten / evenement

Smartphones en Erfgoed Workshop

evenement

Virtueel Platform Smartphone Workshop tijdens Digitaal Erfgoed Conferentie 2008

— Workshop tijdens Digitaal Erfgoed Conferentie 2008 over mobiele technologie voor erfgoedorganisaties.

​Tijdens de Digitaal Erfgoed Conferentie 2008 (9-10 december in congresgebouw De Doelen, Rotterdam), organiseert Virtueel Platform de Smartphone Workshop. Het doel van deze workshop is om deelnemers na te laten denken over het gebruik van mobiele technologie binnen hun organisatie; de nadruk hierbij ligt op de nieuwe generatie smartphones. De workshop bestaat uit een inleiding door Lotte Meijer, presentaties door Nancy Proctor (Smithsonian Museum) en Titus Bicknell (o.a. Tate Modern, Louvre) gevolgd door brainstorm sessies met de deelnemers in kleinere groepen.

De Smartphone Workshop laat de mogelijkheden van de nieuwe generatie van smartphones met toegang tot het Internet zien voor musea en archieven. Door de opkomst van Internetbrowsers voor populaire smartphones als de iPhone en de Nokia N-serie, wordt het voor musea steeds interessanter en ook gemakkelijker om het mobiele publiek te bereiken. Naast de smartphone worden ook de ontwikkelingen rondom Web 2.0 meegenomen; deze ontwikkeling laat tenslotte de fragmentatie en distributie van informatie en inhoud over verschillende platformen zien. De smartphone wordt dus niet gezien als de enige oplossing om mobiele services aan te bieden, maar biedt goede mogelijkheden voor cross-platform ontwikkeling binnen een museale en erfgoed gerelateerde context.

Over Lotte Meijer, Nancy Proctor en Titus Bicknell
Nancy Proctor
en Titus Bicknell hebben samen in 1998 theGalleryChannel.com opgericht, een website waarbij het publiceren van virtuele tours werd gecombineerd met een uitgebreide, wereldwijde database van musea en galerijen. theGalleryChannel werd overgenomen door Antenna Audio, waar Nancy Proctor acht jaar onderzoek heeft gedaan naar mobiele applicaties. Proctor is nu werkzaam als hoofd Nieuwe Media bij het Smithsonian American Art Museum in Washington. Titus Bicknell heeft de laatste tien jaar de mogelijkheden van het kleine, mobiele scherm onderzocht. Hij heeft onder andere gewerkt aan innoverende projecten als Tate Modern, het Louvre, Pompidou en het Intel Museum. Tijdens zijn presentatie zal hij onder andere toelichten hoe smartphones in een groter content management systeem kunnen worden gebruikt. Lotte Meijer ontwikkelt strategieën en producten om bezoekers dichter bij musea te betrekken, zowel online als op locatie. Ze combineert haar interesses in educatie en nieuwe media in het ontwikkelen van museum multimedia producten, zoals kiosks, tours en online educatie strategieën. Met nieuwe media ontwikkelingen als een bron van inspiratie ontwerpt ze innovatieve manieren om bezoekers door 'experience' en educatie te boeien.

Meer informatie DEC 2008: Naar Buiten!
Website Digitaal Erfgoed Nederland

Share

Facebook comments