Best practice /

UAR

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

UAR

De 3D architectuurapp UAR van het NAi maakt het onzichtbare zichtbaar. Duik in het verleden of neem een kijkje in de toekomst door je telefoon te richten op de stedelijke horizon.

De gratis app is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) zodat mensen het museum altijd mobiel bij zich hebben en als stadsgids kunnen inschakelen. UAR maakt verschillende dimensies van de stad zichtbaar. De app geeft achtergrondinformatie over gebouw, alternatieve ontwerpen, gebied en architect in foto’s, video en kaarten. Daarnaast biedt UAR ook wandelroutes. Het enige wat je voor dit alles nodig hebt is een telefoon voorzien van camera, kompas en GPS.

Wanneer je de telefooncamera op een gebouw richt verschijnt het gebouw met daaroverheen een digitale informatielaag op je scherm. Bijzonder aan de applicatie is het veelvuldig gebruik van 3D modellen.

Het NAi werkt voor de invulling van de app samen met verschillende stadsarchieven, maar ook de input van gebruikers is welkom. Zij kunnen zelf kosteloos objecten en informatie toevoegen en wijzigen en zo bijdragen aan de databank. Samen houden instanties en gebruikers de app actueel.

UAR was het eerst te gebruiken in Rotterdam. Op 11 november 2010 is Amsterdam toegevoegd, begin 2011 volgden Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Haarlem en Gouda. In 2012 werd ook UAR Hilversum, Almere en Zwolle toegevoegd. In 2012 werd ook een ondergrondse laag aan de app toegevoegd. Inmiddels kun je ook zelf gebouwen toevoegen aan de app.

Het gegeven dat smartphones steeds populairder en meer wijdverspreid worden maakt het waarschijnlijk dat AR-apps als UAR een grote toekomst tegemoet gaan en een belangrijke rol in het toerisme zullen gaan vervullen.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

IN10 communicatie

Verbindt mensen en merken

bekijk website

Layar

Augmented reality applicatie

bekijk website

Afnemers

NAi

Nederlands Architectuurinstituut

bekijk website

Eindoordeel

  • maakt erfgoed op een bijzondere manier toegankelijk
  • zeer gebruiksvriendelijk
  • blijft zich doorontwikkelen

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments