Andere Achterhuizen
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
Momenteel zijn er nog ongeveer 3000 van deze ex-onderduikers in leven. Elk met een eigen uitzonderlijk verhaal. Filmmaker Marcel Prins vond dat deze stukjes geschiedenis niet verloren mocht gaan en sprak met 25 van hen. De verhalen werden samengebracht op de website andereachterhuizen.nl. Daarnaast schreef hij samen met redacteur Henk Steenhuis het boek Andere Achterhuizen, Verhalen van Joodse onderduikers. Het boek en de website versterken elkaar.
De website, ontwikkeld door Marcel van der Drift, is bijzonder vormgegeven. Op de homepage staat een getekende landkaart met stippen op de plekken waar iemand ooit ondergedoken heeft gezeten. Als je met je cursor over de stippen gaat worden stippellijnen zichbaar die de routes die de onderduikers hebben afgelegd symboliseren. Door op een stip te klikken krijg je informatie over de onderduikers.
- Andere Achterhuizen (tekening: Marcel van der Drift)
Herinneringen van de geinterviewden zijn vertaald naar zestig korte inktpenanimaties. Terwijl je een ex-onderduiker hoort praten zie je de woorden verbeeld. Naast de animaties biedt de website ook informatie die de persoonlijke verhalen in een bredere context plaatst en de mogelijkheid voor bezoekers om zelf eigen verhalen toevoegen. Andereachterhuizen.nl is gekoppeld aan Community Joods Monument.
Met het project Andere Achterhuizen willen de makers een bijdrage leveren aan een breder beeld van de Joodse onderduik in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De manier waarop de verhalen online verbeeld zijn, de stem van de voormalig onderduiker in combinatie met impressieve animaties, is treffend. Vooral als je bedenkt dat de mensen achter deze stemmen over een aantal jaren verdwenen zullen zijn.
auteur: Katía TruijenEindoordeel
- sterk vormgegeven interactieve animaties
- roept op tot participatie