Best practice /

CineCrowd

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Cinecrowd (foto: Promotieteaser)

Filmmakers met een goed idee voor een korte film, documentaire of animatie beschikken lang niet altijd over de financiële middelen om dit ook te realiseren. Hiervoor bestaan al jarenlang fondsen, sinds voorjaar 2011 is er een serieus alternatief: crowdfundingwebsite CineCrowd.

Op de crowdfunding website CineCrowd.nl kunnen makers een filmconcept pitchen, het publiek kan vervolgens besluiten om aan een of meerdere projecten bij te dragen. De filmmaker geeft van te voren een streefbedrag voor het project aan. Dit bedrag moet voor een bepaalde tijd worden behaald. Lukt dit, dan maakt Cinecrowd het geld over naar de makers en wordt de film gerealiseerd. Elke gepitchte film heeft een projectpagina waarop geinteresseerden terecht kunnen voor meer informatie.

De maker beloont de gulle gevers. De beloning (reward) hangt af van de hoogte van de donatie en kan alles zijn van een vermelding op de aftiteling tot een bezoek aan de set. Bij gebrek aan support gaat het project niet door en kunnen de donateurs die wel enthousiast waren een ander project kiezen of hun geld terugkrijgen. Dit maakt deelname zonder risico en de drempel om projecten te steunen een stuk kleiner.

CineCrowd wil makers van kwalitatief sterke en originele films een podium bieden. De kwaliteit wordt beoordeeld door eerder werk van de makers te bekijken, maar ook passie, de haalbaarheid en de grootte van het budget wegen mee. Verschillende filmtypen zijn welkom, uiteindelijk bepaalt het publiek welke films gerealiseerd zullen worden.

Binnen een maand na de lancering van het platform hebben de eerste twee CineCrowd-projecten hun streefbedrag al bereikt. Niet alleen beginnende regisseurs schakelen CineCrowd in voor de financiering van hun project. Ook Eddy Terstall heeft ervoor gekozen om zijn nieuwe film op CineCrowd te pitchen. CineCrowd brengt filmmakers en filmliefhebbers en potentiële financiers dichter bij elkaar en kan tot een groter filmaanbod en meer betrokkenheid bij het publiek leiden.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Stichting CineCrowd

Crowdfunding voor filmprojecten

bekijk website

Eindoordeel

  • alternatief voor filmfinanciering
  • democratisering van financieringssysteem

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments