Best practice /

Voordekunst.nl

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Miktor Molf Pool Project (Financiering Voordekunst)

In tijden van kortingen op overheidsuitgaven aan kunst en cultuur zijn nieuwe manieren van financiering noodzakelijk. Een vooruitstrevend platform hiervoor is de crowdfunding website www.voordekunst.nl.

Op crowdfunding platform Voordekunst pitchen kunstenaars en kunstinstellingen zelf kunstprojecten waarvoor nog geld nodig is. Particulieren en bedrijven kunnen op basis hiervan eenvoudig een online donatie doen en zo hun steentje bijdragen aan de realisatie van een project naar keuze. De kunstenaars bieden afhankelijk van de hoogte van de donatie een passend bedankje. De financiering wordt zo transparant mogelijk gepresenteerd. Het benodigde bedrag staat duidelijk vermeld, evenals de deadline en de huidige gevers. De donateurs kunnen via online updates op de hoogte blijven van de stand van ‘hun project'. Tegelijkertijd krijgen kunstenaars inzicht in de individuen en organisaties die hen steunen.

Voordekunst ontstond halverwege 2009 vanuit een plan van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) om een middel te ontwikkelen om het maatschappelijk draagvlak voor kunstprojecten te vergroten en het ondernemerschap bij kunstenaars te bevorderen. Om de bouw van de website te financieren werd een bijdrage gevraagd vanuit de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW. Deze aanvraag werd gehonoreerd en voordekunst kon van start. Vanaf september 2010 was de betaversie online en op 4 november 2010 werd de website officieel gelanceerd.

De openbare werkwijze van voordekunst spreekt velen aan. Het platform zou met meer partners en meer verschillende soorten projecten veel kunst mogelijk kunnen maken en voor extra betrokkenheid in de kunstwereld kunnen zorgen. Inmiddels zijn er al 214 projecten via Voordekunst succesvol afgerond. Sinds 2011 is Voordekunst een zelfstandige stichting.

auteur: Serena Eek

Gemaakt door

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Ontwikkeling, versterking en veelzijdigheid

bekijk website

Eindoordeel

  • geeft antwoord op behoefte vanuit kunstsector voor alternatief financieringssysteem
  • bewezen succesvol

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments