Best practice /

De Cracklebox

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Craclebox Foto: Paul Lindeboom

Elektronische muziekinstrumenten zijn al decennia een geïntegreerd bestanddeel van de (pop)muziek. De Cracklebox (1975) van STEIM blijft een vreemde eend in de bijt. Het instrument maakt geluid met behulp van de huid. Sinds 2004 is de Cracklebox weer in productie.

De Cracklebox, ontworpen door de Nederlandse geluidskunstenaar Michel Waisvisz (8 juli 1949 - 18 juni 2008), is een houten doosje met zes metalen contacten erop dat door aanraking met de vingers geluiden voortbrengt. De Cracklebox maakt gebruik van circuit bending: door vingercontact met het elektronische circuit worden onverwachte geluiden opgewekt. Er klinkt geluid wanneer je de contactplaatjes aanraakt, streelt of erop duwt. Het geleidingsvermogen van de huid bepaalt wat voor geluid uit het instrument komt.

Waisvisz kwam tot de Craclebox doordat hij als jongetje een radio open maakte en de printplaten aanraakte. Soms kreeg hij een schok, maar andere keren hoorde hij nieuwe, interessante geluiden. Halverwege de jaren zeventig maakte Waisvisz zijn eerste 'speeltentoonstellingen' met allerlei soorten Crackle-objecten en creëerde hij vele muzikale voorstellingen. STEIM verkocht in de jaren zeventig ongeveer 4000 Crackleboxen. De Cracklebox kreeg een kleine rol in de improvisatiejazz.

In 2004 is STEIM weer op kleine schaal begonnen met het produceren van de instrumenten. De Cracklebox is voor 60 euro online te bestellen. Een nieuwe generatie nieuwsgierige muzikanten maakt kennis met haar mogelijkheden. De Cracklebox past goed binnen de recente hernieuwde interesse in analoge elektronische muziek. De Cracklebox is een prachtig muziekinstrument, dat nog steeds verwondering opwekt door het tegendraadse gebruik van technologie.

auteur: Thomas van Lier

Gemaakt door

STEIM

Studio voor electro-instrumentale muziek

bekijk website

Eindoordeel

  • bijzonder ontworpen instrument
  • wordt nog altijd gebruikt

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments