Best practice /

E-volver

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

E-volver (Driessens en Verstappen)

In het LUMC bevindt zich een kunstwerk dat doet denken aan microscopische observaties, geologische processen, of misschien aan satellietopnames. In feite tonen de schermen biotopen van wezens die zijn opgebouwd uit pixels. Voorbijgangers kunnen direct ingrijpen in de evolutie van deze digitale organismen.

Het kunstenaarsduo Driessens & Verstappen ontwikkelde speciaal voor het Leids Universitair Medisch Centrum E-volver; Op vier ontmoetingsplekken in het gebouw vind je schermen met intrigerende animaties. Elke animatie wordt bepaald door acht kunstmatige organismen ter grootte van een pixel.

De organismen zijn opgebouwd uit dertien genen - of eigenschappen - die samen bepalen hoe ze zich op het scherm zullen gedragen. De genen lezen de kenmerken van de omringende pixels, en vertellen het organisme op basis van deze waarden wat te doen met de pixels om hem heen, en waar hij zelf naartoe zal bewegen. Op die manier vult het scherm zich gestaag met krioelende patronen en veranderende kleurschakeringen.

Als een voorbijganger een van de vier 'biotopen' in het kleinere scherm aanraakt, worden de wemelende pixelwezens stilgezet en verandert het beeld in egaal grijs. Naast dit scherm bevindt zich een groter scherm waarop één van de biotopen te zien is. Als de kijker de animatie aanraakte die ook op het grote beeldscherm te zien was, wordt deze vervangen door één van de drie overgebleven animaties. Op het kleine scherm ontwikkelt zich ondertussen een nieuw universum met pixelwezens.

4321
Evolver (Driessens en Verstappen)

Op basis van de persoonlijke voorkeuren van de voorbijgangers - veelal wetenschappers van het LUMC - evolueren door dit selectieproces de organismen met de genen die de meest intrigerende animatie opleveren. Beneden in de hal van het LUMC vind je op een groot scherm het langst levende beeld.

E-volver is een bijzonder voorbeeld van generatieve kunst in Nederland. Het ontwikkelt zich volgens een complexe logica, maar is tegelijkertijd transparant en toegankelijk. De onderliggende mechanismen van processen die in het LUMC worden onderzocht, worden door E-volver geïmplementeerd als beeldgenererende systemen. Dergelijke processen als groei en evolutie zijn zelden te zien in het dagelijks leven, maar worden hier op een zintuiglijk niveau zichtbaar gemaakt.

Erwin Driessens en Maria Verstappen werken sinds 1990 samen als kunstenaarsduo. Samen onderzoeken ze de mogelijkheden van fysieke, chemische en digitale algoritmen om nieuwe beelden te genereren. Een screensaver van E-volver kun je hier downloaden.

Tijdens DEAF 2012 was het werk Sandbox van Driessens en Verstappen te zien bij de DEAF Expo in Rotterdam.

In de publicatie Born-Digital Kunstwerken in Nederland van Virtueel Platform vind je naast E-volver nog meer voorbeelden van born-digital kunst.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Driessens en Verstappen

generatieve kunstenaars

bekijk website

Afnemers

LUMC

Leids Universitair Medisch Centrum

bekijk website

SKOR

Stichting Kunst en Openbare Ruimte

bekijk website

Eindoordeel

  • bijzondere generatieve kunst
  • transparant en toegankelijk

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments