Global Anxiety Monitor
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
De Geuzen is een organisatie van Riek Sijbring, Femke Snelting en Renée Turner voor multivisueel onderzoek. De Global Anxiety Monitor kwam voort uit hun fascinatie voor gemediatiseerde beelden en de manier waarop hun context en betekenis telkens verandert in de dynamische ecologie van het internet.
Deze veranderlijke internet-ecologie wordt zichtbaar gemaakt in de Global Anxiety Monitor. Het werk gebruikt de zoekmachine van Google Images als een tool om politiek gevoelige kwesties als terrorisme of klimaatverandering te demonstreren. De zoekresultaten in Google Images verschillen per taal en dus per land; wanneer je zoekt op 'climate change' krijg je andere resultaten dan bij 'klimaatverandering'.
Op de website van de Global Anxiety Monitor worden elke 30 seconden de zoekresultaten van een nieuw thema getoond. Problematische termen als werkloosheid, recessie, marteling, prijsstijgingen, epidemie en onrecht passeren de revue, en de zoekresultaten worden live ingebed in vier zelf te kiezen talen.
De zoekresultaten geven een beeld van de manier waarop in verschillende culturen anders tegen politieke kwesties wordt aangekeken. Bovendien veranderen de zoekresultaten ook per land met de tijd. Het werk geeft daarmee een live weergave van een nationale 'state of mind'.
Sinds oktober 2011 is de Global Anxiety Monitor niet meer te gebruiken. Google heeft het zoeken naar afbeeldingen via Google Images veranderd. Het inbedden van zoekresultaten is alleen nog mogelijk wanneer het Google Application Programming Interface (API, de broncode) wordt gebruikt. Hiervoor is een account nodig en moeten servicevoorwaarden worden ondertekend. Op deze manier kan Google het gebruik van hun data beter beheren en eventuele toegang beperken. De Geuzen besloten hun werk niet op deze nieuwe voorwaarden aan te passen.
Daarmee werpt dit werk de vraag op hoe born-digital kunstwerken als deze het best gearchiveerd kunnen worden. Veel online kunstwerken verdwijnen door software updates, een tijdgebonden ontwerp, of nieuwe internetverbindingen. Op de website van de Global Anxiety Monitor vind je een documentatie van het werk met screenshots, video's en informatie.
Als installatie werd het werk voor het eerst tentoongesteld tijdens de tentoonstelling 'Faith in Exposure' in het NIMk in 2007, in Hasselt op de tentoonstelling 'Architecture of Fear' in Z33, Gogbot 2008, 'Formatting Utopia' in Mons in 2008 en 'Gaps and Silent Documents' in Leuven 2010.
auteur: Katía Truijen
Gemaakt door
Afnemers
Eindoordeel
- maakt (de veranderende) internet-ecologie zichtbaar
Gerelateerde thema's
Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.