Best practice /

Lunar

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Lunar (foto: Promotie Studio Roosegaarde)

Daan Roosegaarde ontwikkelde in samenwerking met SKOR een interactief kunstwerk voor het nieuwe gebouw van het Centrum Jeugd van GGz Breburg in Breda. Lunar bestaat uit een groep uitnodigende oplichtende pilaren in diverse afmetingen die reageren op hun omgeving.

Lunar vormt een contrast met de zakelijke architectuur van het Jeugdcentrum. De ronde vormen en het gedempte licht geven het kunstwerk een zachtheid die uitnodigt tot aanraking. Het werk staat dag en nacht aan en verspreidt constant licht. Wanneer iemand de pilaren nadert, ze aanraakt of knuffelt, veranderen ze van kleur en lichtintensiteit en maken ze geluid. De lichtobjecten reageren ook onderling op elkaar. De pilaar waar het meeste interactie is schijnt het meest fel, de anderen boeten dan aan lichtkracht in.

Roosegaarde's projecten onderzoeken de dynamische relatie tussen omgeving, mens en technologie. Lunar heeft dan ook in eerste instantie een sociale functie. Het bestaat bij de gratie van technologie, maar de geavanceerde interactieve electronica, sensoren en wireless communicatie blijven onzichtbaar. Het gaat Roosegaarde om het leggen van een connectie tussen technologie en ideologie, door hem zelf ook wel techno poëzie genoemd.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Studio Roosegaarde

Ruimte, mens en technologie

bekijk website

Eindoordeel

  • maakt technologie fysiek en sociaal

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments