Best practice /

Newstweek

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Newstweek (Dania Vasiliev)

Hack het laatste nieuws en verander berichten. Newstweek van Danja Vasiliev en Julian Oliver infiltreert op een slimme manier in het nieuws dat via Wi-Fi op smartphones wordt gelezen, en maakt het mogelijk om artikelen te manipuleren. De tool wijst ons op ons blindelings vertrouwen in netwerken.
4501
Newstweek (Chasin' Pidgeons)

Nieuws wordt hoe langer hoe meer digitaal geconsumeerd, maar de distributie van nieuwsberichten verloopt nog steeds via een top-down model. Artikelen worden beïnvloed door politieke en commerciële belangen die de publieke opinie proberen te sturen.

Newstweek infiltreert in dit model, door burgers een tactische tool te bieden om zelf het nieuws te manipuleren dat via draadloze netwerken wordt verspreid. Gehuld in een onopvallend stopcontact, lijkt het alsof het Newstweek apparaat deel uitmaakt van de lokale infrastructuur.

Gebruikers van Newstweek kunnen op afstand de nieuwsberichten aanpassen die door anderen via een bepaalde hotspot worden gelezen. Hotspots die door Newstweek worden gehackt zijn onder andere café’s, bibliotheken, hotels, universiteiten en andere plekken met Wi-Fi in de stad.

Newstweek waarschuwt dat een realiteit die geheel door de media wordt bepaald kwetsbaar is. Op de website van Newstweek wordt verwezen naar Jeff Cohen (oprichter van het Park Center for Independent Media). Volgens Cohen vormen de media het zenuwstelsel van een democratie. Wanneer dit stelsel niet goed werkt, kan een democratie niet functioneren.

4503
Newstweek

De makers van Newstweek (Julian Oliver en Danja Vasiliev) zien zichzelf als kritische ingenieurs. Zo'n 'critical engineer' wil weten hoe systemen werken – zoals de verspreiding van nieuwsberichten - en biedt met behulp van technologie alternatieven. Zo creëert hij bewustzijn over de consequenties van de gemediatiseerde en technocratische wereld (zakelijke aspecten worden belangrijker dan sociale relaties). Samen met Gordan Savicic schreven ze The Critical Engineering Manifesto.

Een ander, vergelijkbaar kritisch project van Julian Oliver is de Transparency Granade uit 2012. Dit object - naar het model van een Russische F1 handgranaat - is een tool om geheime informatie vast te leggen en te verspreiden.

4504
Transparency Granade (transparencygranade.com)

Het apparaat neemt audio op en legt het netwerkverkeer in de omgeving vast. Door de pin uit de handgranaat te trekken, 'explodeert' deze door de informatie anoniem te verzenden naar een geselecteerde server, waar de data wordt gefilterd op interessante informatie.

Zowel Newstweek als de Transparency Granade wijzen op de zogenaamde transparantie van de media en de overheid, en tonen de kwetsbaarheid van deze instituties door ze op een slimme manier te hacken.

Newstweek won al een Golden Nica award in de categorie interactieve kunst bij het Ars Electronica Festival 2011.

Tijdens How Do You Do 2011 gaf Danja Vasiliev uitleg over Newstweek.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Danja Vasiliev

critical engineer

bekijk website

Julian Oliver

critical engineer

bekijk website

Eindoordeel

  • kritische reflectie op de zogenaamd objectieve mediarealiteit
  • technologisch interessante hack

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments