Best practice /

Next Nature

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Next Nature (Ilkka Halso: ilkka.halso.net)

Het weblog Next Nature onderzoekt de veranderlijke relatie tussen de mens, natuur en technologie. Wetenschappers, filosofen en kunstenaars delen hun visie. Van essays over ons financiële (eco)systeem tot de supermarkt als savanne.
4235
Map of the Internet (mapoftheinternet.com)

Technologie en natuur worden oorspronkelijk als tegenpolen opgevat, maar ze lijken hoe langer hoe meer in elkaar te schuiven. Wat door mensen wordt geproduceerd, wordt niet altijd gecontroleerd. Denk aan files niet niet beheersbaar lijken, computervirussen, of het financiële systeem waar geen greep op is. De plattegrond van het internet lijkt wel een ecosysteem en groeit en etvolueert gestaag door.

Het weblog Next Nature (nextnature.net) onderzoekt en verkent de manieren waarop we deze 'natuur', die door mensen wordt veroorzaakt, kunnen vormgeven en bewonen. Deze 'next nature' komt weliswaar voort uit menselijke ontwerpen, maar gedraagt zich als een natuurlijk (en vaak grillig) systeem.

Volgens Koert van Mensvoort, die de Next Nature weblog in 2005 begon, zijn natuur en technologie zelfs van plaats verwisseld. We zetten de natuur steeds meer naar onze hand, terwijl technologische omgevingen zo ingewikkeld zijn, dat we ze alleen als natuurlijke systemen kunnen begrijpen.

De blog bevat bijdragen aan de hand van uiteenlopende thema's. Zo vind je onder 'Biomimicmarketing' tekst en beeld over de manier waarop natuur als marketingtool wordt ingezet. 'Food technology' gaat dieper in op het - vaak verborgen - productieproces van voedsel. Naast de thema's vind je op de website verdiepende essays van onder anderen Kevin Kelly, Jos de Mul, Bas Haring en Bruce Sterling.

Next Nature trekt inmiddels meer dan 100.000 bezoekers per maand. In 2011 publiceerde het weblog het Next Nature boek met daarin een verzameling van de meest opvallende en inspirerende bijdragen aan de website tot dusver.

In de Stadsschouwburg in Amsterdam vond op 5 november 2011 de Next Nature Powershow plaats, met internationale sprekers over hun blik op 'next nature' (zie video). Eerder organiseerde Next Nature 'The Biggest Visual Powershow' in Los Angeles, Eindhoven, Essen en Amsterdam.

Next Nature toont op inspirerende wijze aan dat we natuur niet moeten opvatten als iets statisch. Ze verandert voortdurend met ons mee.

auteur: Katía Truijen

Eindoordeel

  • zorgt voor bewustwording van door mensen gemaakte natuur
  • wijd bereik
  • biedt plaats voor discussie

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments