Saving Face
Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.
- Saving Face (www.lancelmaat.nl)
Saving Face van Lancel/Maat is een interactieve city sculpture app die gekoppeld is aan een urban screen. Door aanraking van je eigen gezicht draag je bij aan een genetwerkte identiteit. Terwijl je je gezicht aanraakt, tekent het zich als een foto af op een groot scherm.
De afbeelding van je gezicht versmelt vervolgens met de gezichten van alle eerdere deelnemers van Saving Face. Op het urban screen ontstaat een nieuwe samengestelde identiteit, die niet traceerbaar of controleerbaar is. Deze persoon is niemand, en tegelijkertijd iedereen.
De installatie stimuleert je om na te denken over zichtbaarheid en privacy, en over het vertrouwen dat we stellen in onze smart cities, die ons gedrag vastleggen en beïnvloeden. De publieke ruimte is welliswaar een open ruimte, maar tegelijkertijd genereert ze veel informatie over haar passanten.
Of we nu over straat lopen, een museum bezoeken of boodschappen doen,
overal hangen verborgen camera's die ons voorbijgaan registreren zonder
dat we het merken. Saving Face is ook een reactie op deze genetwerkte surveillance- en
identificatietechnologieën.
'Saving Face' is een goedgekozen titel voor het werk, dat zowel refereert naar het doorlopende vastleggen en opslaan van je identiteit (in databases) als het creëren van een ideaal zelfbeeld, zoals een profiel binnen sociale media. Een deel van je genetwerkte identiteit heb je zelf in de hand, over een ander deel heb je geen controle. Saving Face laat je heel fysiek en bewust ervaren wat het betekent om informatie - zoals een foto van je gezicht - prijs te geven.
- Saving Face (lancelmaat.nl)
De installatie levert een nieuwe manier op om, heel fysiek, user generated content te genereren. De makers willen zo de tastzin weer terugbrengen in het digitale en publieke domein. Het laten zien van je identiteit heb je hier letterlijk zelf in de hand.
De installatie kan in verschillende contexten worden gepresenteerd. Op een stadsplein vormt het publiek samen de identiteit van het plein of van de stad. De sociale interface kan ook fungeren als katalysator voor een ontmoetingsplek. Bijvoorbeeld op de Amsterdamse Zuid-As, of op een treinstation.
Het uitvoeren van het idee voor de installatie leek aanvankelijk geen gemakkelijke opgave, maar is desondanks goed en op korte termijn gelukt. Saving Face maakt gebruik van gezichtsherkenning software, een netwerk en software om de geüploade gezichten te combineren.
De installatie kan solo worden ingezet, waarbij de gezichten samen tot één identiteit van de specifieke plek versmelten, of als netwerk van urban screens in verschillende steden, waarbij de deelnemers elkaar 'ontmoeten' via de collage van verschillende gezichten. De tijdelijke identiteit die ontstaat wordt aan de deelnemers verzonden als Saving Face genetwerkt paspoort.
Saving Face was in 2012 al te zien bij het Amber Media Art Platform in Istanbul, Festival aan de Werf in Utrecht, het KTH Royal Institute for Technology in Stockholm, het 3rd Art and Science International Exhibition and Symposium in Beijing en op de TU in Delft en Eindhoven. In 2013 reist de installatie verder naar het Public Art Lab in Berlijn.
Voor de technische ontwikkeling werkten Karen Lancel en Hermen Maat samen met Tim Olden, Matthijs ten Berge, Mart van Bree en Sylvain Vriens. Het ontwerp voor het online systeem van Saving Face wordt ondersteund door het Participatory Systems Initiative aan de TU in Delft.
auteur: Katía Truijen
- Saving Face (lancelmaat.nl)
Gemaakt door
Eindoordeel
- interessant statement over het gebruik van de publieke ruimte
- slimme input van users
Gerelateerde thema's
Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.