Best practice /

Tactical Media Files

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Oct. 29 #RobinHood Global March (Tactical Media Files)

Tactische media brengen kunst, technologie, media en politiek samen om afwijkende meningen en ongehoorde stemmen publiek te maken. In 2008 lanceerde De Balie 'Tactical Media Files', een groeiend online archief gewijd aan tactische media-interventies.

4128
By Any Media Necessary (Tactical Media Files)

Het fenomeen 'tactische media' ontstond begin jaren negentig, toen mediakunstenaars en activisten vonden dat een onderscheid tussen de werkelijkheid op straat en de media (een representatie) niet langer houdbaar was. De samenleving werd door de media doordrenkt en beïnvloedt. Om tegenwicht te bieden aan deze dominante mediacultuur moesten nieuwe strategieën worden ontwikkeld.

In Nederland kwam veel aandacht voor tactische media door de Next 5 Minutes festivals die tussen 1993 en 2003 plaatsvonden, onder andere in Amsterdam. Tijdens de festivals was er ruimte voor politiek geladen video’s, installaties, debatten, muziek, films, lezingen en bijeenkomsten. De term 'tactische media' werd toen tijdens de eerste editie in 1993 bedacht. De materialen die uit deze serie festivals voortkwamen, vormen de basis voor het archief van Tactical Media Files.

Gedurende twee jaar werkte het politiek-cultureel centrum De Balie aan het archief met tactisch media-materiaal dat online ging op 31 oktober 2008. Sindsdien wordt het archief actief aangevuld met actuele evenementen, artikelen en video's. Via de zoekmachine kan op teksten, personen, video of afbeeldingen worden gezocht. Vervolgens kan men verder navigeren via de tagclouds, die gerelateerde onderwerpen tonen.Door actuele tactische media-interventies te documenteren en aan het archief toe te voegen, is de website van Tactical Media Files een actieve bron die actualiteiten direct in hun context zet. Recente ontwikkelingen als de opkomst van Wikileaks en de Occupy beweging zijn bijvoorbeeld in een lange geschiedenis van tactische media-initiatieven te plaatsen. In het online archief van Tactical Media Files worden gebeurtenissen, video's en artikelen aan elkaar gekoppeld, waardoor losse projecten in hun samenhang begrepen kunnen worden.

Dit project is een initiatief van Eric Kluitenberg en David Garcia. Kluitenberg publiceerde in november 2011 'Legacies of Tactical Media' (zie hieronder), over de status van tactische media.

auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

de Balie

cultureel-politiek centrum

bekijk website

Eindoordeel

  • rijk en toegankelijk archief aan tactische media

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Tags

Facebook comments