Best practice /

Ultimaker

Met Best Practice presenteren we de beste en meest opvallende e-cultuur in Nederland.

This is e-culture

Ultimaker (Erik de Bruijn)

Print je idee uit in plastic in plaats van inkt. De Ultimaker is een mobiele en betaalbare do-it-yourself 3D printer, die bijna elk driedimensionaal ontwerp kan omzetten in een object. Extra bijzonder is dat iedereen bij kan dragen aan de ontwikkeling van de printer.

'De snelheid waarmee kennis gedeeld wordt is inmiddels veel belangrijker dan het bezitten van informatie', stelt Erik de Bruijn, mede-ontwikkelaar van de Ultimaker. De Ultimaker is een open source 3D-printer. Dat betekent dat iedereen aan de ontwikkeling van de machine kan bijdragen door te experimenteren en nieuwe objecten te ontwerpen.

Waar in Nederland al een aantal jaar door FabLabs wordt geëxperimenteerd met 3D printers, brengt de Ultimaker driedimensionaal printen als dagelijkse praktijk weer een stap dichterbij. Het apparaat wordt geleverd als bouwpakket dat je zelf in elkaar kunt zetten, en heeft een handzaam formaat waardoor de printer gemakkelijk is te verplaatsen.

4000
Ultimaker

De Ultimaker heeft een vierkant frame waarin een horizontaal beweegbare printkop en een verticaal bewegende tafel alle drie dimensionale bewegingen kan maken. De verwarmde printkop legt steeds een laagje gesmolten plastic op de tafel.

Zodra al het materiaal op een niveau is geprint, beweegt de tafel een fractie van een millimeter naar beneden zodat de volgende laag op de zojuist geprinte laag kan worden geplaatst. Dit proces herhaalt zich tot het complete ontwerp is gevuld.

Met de ontwikkeling van de Ultimaker wordt open source eindelijk fysiek. Driedimensionale ontwerpen worden via internet gedeeld, en door anderen uitgeprint.

Waar al een langere traditie aan open source software bestaat, is open source hardware nog relatief nieuw en onontgonnen terrein. De Ultimaker komt voort uit RepRap, een community die 3D printers ontwikkelt die zichzelf inmiddels kunnen reproduceren.



Het Ultimaker team treedt inmiddels vaak op als curator door creatieven uit verschillende disciplines aan elkaar te koppelen zodat ze hun ideeën verder kunnen ontwikkelen. Tijdens How Do You Do 2011 vertelde mede-oprichter Erik de Bruijn onder andere over het belang van open source en het delen van kennis. Lees hier de blogpost.


auteur: Katía Truijen

Gemaakt door

Ultimaker

open source 3d printer

bekijk website

Eindoordeel

  • open source
  • maakt 3D-printen betaalbaar

Share

Ranken

  1. 3 sterren
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

Gerelateerde thema's

Interessante ontwikkelingen die organisatiebreed worden behandeld.

Tags

Facebook comments