Kennis /

Al dashend wachten op het Internet der dingen tijdens STRP

verslag

— Hoe staat het met het 'internet of things', het toekomstbeeld waarbij chips ieder object kunnen veranderen in een informatiebron, zodat de grenzen tussen het fysieke en het virtuele, en een on- en offline aanwezigheid steeds verder vervagen?

Ik ging bij STRP een middag luisteren. Het duidelijkste antwoord kwam van Lourna Goulden van Philips Design, die samen met 3 andere sprekers te gast was bij het STRP festival 2010. 

'The world is the web: RFID and blurring realities' stond met een goede reden op het conferentieprogramma. Bezoekers van STRP kunnen dit jaar immers voor het eerst 'dashen', punten geven aan een kunstwerk, associaties noteren en trefwoorden geven. Het werkt met een RFID polsbandje en een online profiel op de STRP site. 2010 is een testjaar, volgend jaar wil STRP een stapje verder en wordt gedacht aan betalen met de polsband en meer interactie tussen bezoekers*. 

anytime | anyplace | anything

Lourna Goulden nam haar ruim 100 toehoorders mee op een gloedvol betoog met voorbeelden hoe Philips en andere partijen onderzoek doen naar de toepassing van RFID en soortgelijke technieken. Ze benadrukte het belang van de 'ervaring' en liet bijvoorbeeld zien dat de 'denkende koelkast' die vaak in relatie met het internet der dingen wordt genoemd er veel holistischer uit zou kunnen gaan zien. Niet een centrale kast met koude dingen, maar een Green Cuisine waarin alle voedselproducten op hun eigen, ideale temperatuur worden bewaard. 

Enabling creativity

Tot nu toe zijn het nog relatief simpele oplossingen die worden ontwikkeld, zoals een paraplu die je waarschuwt dat het slecht weer wordt, of een lampje dat thuis gaat knipperen als je op zakenreis aan het thuisfront denkt, of de bluetooth lovegety matchmaker die in Japan een succes is. De toepassingen die in de toekomst nodi g zijn voor een echt internet der dingen zullen verstrekkende gevolgen hebben voor ontwerpers. Ze betoogde dat open tools, open platformen die hard- en software combineren de toekomst hebben. Niet gericht op een oplossing, maar juist veelzijdige, modulaire systemen. 

Ze wees daarbij op een belangrijke rol van kunstenaars, ontwerpers en andere creatieven omdat die er in slagen nieuwe betekenisvolle toepassingen met open source materiaal te maken. Ze noemde bijvoorbeeld:

  • de architect Usman Haqua van Pachube, een open platform voor het geautomatiseerd milieusensor data.  
  • Arduino prototyping platform, ontwikkeld in Ivrea door Massimo Banzi 
  • lilypad Arduino, waarbij kunstenaar Leah Buechley het gebruikt in e-textiles en die door een subtiele aanpassing van het uiterlijk van de arduino weer een hele nieuwe - veel minder technische- community wist te bereiken  
  • Shapeways, eigenlijk een Philips spinoff, die een 3Dprinting service bieden, met je eigen ontwerp, of van anderen, of gemaakt in co-creatie met anderen.

Volgens de zogenoemde Hype Cycle van Gartner is RFID technologie over vijf jaar 'mainstream' maar als ik goed geluisterd heb zal het de stap naar het internet der dingen die het niveau van losse projecten overstijgt nog wel langer duren. Lourna Goulden pleitte daarom voor meer investeringen van grote bedrijven.

De andere sprekers op 26 november 2010 waren Christiaan van 't Hof (Rathenau instituut), Gordan Savicic en Geert Lovink.

 

blogpost door Michel Langendijk

 

* STRP ontwikkeld binnen de regeling innovatie cultuuruitingen in 2010 en 2011 toepassingen met RFID.

 

 

 

Share

Tags

Facebook comments