Kennis /

Cultuur 3.0: Kunst en Labs

verslag

— Het eerste thema van de Cultuur 3.0 midddag is "Kunst & labs: wat zijn de innovatieve kunstvormen?" De opkomst van medialabs in Nederland is onvermijdelijk, maar wat zijn innovatieve kunstvormen die daaruit voortkomen?

Volgens Susanne Jaschko van het NIMk is het mediagenre binnen kunsten constant in beweging. Het versmelt zich met andere kunstvormen en -praktijken en past het zicht aan. Het NIMk zet zich daarom in op meerdere vlakken zoals database technologie, open source software, onderzoek naar documentatie en preservatie en "artist in residency" programma's. Later in de middag bevestigde Gaby Wijers de rol van preservatie, ook door middel van internationale samenwerkingen. Wijers: 'Het NIMk is een pionier op het gebied van preservering van mediakunst. Dit doen we altijd in samenwerkingen in Nederland, maar ook door middel van internationale samenwerking.' Een sterk voorbeeld hier van is GAMA, de Gateway to Archives of Media Art. Door gezamenlijke belangen te bundelen kunnen nieuwe netwerken worden gecreëerd.

Lucas van der Velden geeft een overzicht van de situatie in Eindhoven na het vertrek van Philips uit de binnenstad, en vooral het idee om daar een medialab op te richten: 'Na het weggaan van Philips, ze beheren nog wel het Brainpark buiten de de stad, riep iedereen gelijk om de komst van een medialab. Wij gaan daar projecten realiseren, wij gaan daar onderzoek doen en we gaan daar dingen maken. In Eindhoven is er vanuit de gemeente nu een ‘nieuw’ initiatief : Strp S. Dit is een plek met veel ruimte en veel nieuwe creatieve industrie, gevestigd in oude Philips fabrieken. Van der Velden e.a. hebben het idee dat er behoefte is aan een culturele kant bij deze creatieve industrie in Eindhoven in de vorm van een Medialab. Het zal vooral een serie van projecten zijn, niet zozeer lange-termijn dingen. Eigenlijk wordt het een soort prototype an een laboratorium. De projecten zullen gaan over de integratie van meerdere media, maar ook de relatie met architectuur.' Vooral in de relatie tussen media en architectuur bestaat nog een gat, onder andere op het gebied van navigatie en tracking. Naast drie vaste kunstgroepen, komt er ook ruimte voor een Artist in Residence. Van der Velden eindigt met een belangrijke vraag: 'Moet er een nieuw poëem komen, of is dat alleen maar een kunstwerk? Moet er toch een definitief lab komen, of moet er iets komen dat zichzelf constant blijft heruitvinden?'

Herdefiniëring is ook een actueel thema bij Waag Society. Frank Kresin vertelt dat Waag Society opnieuw is georganiseerd. Daarbij blijven de hoofdkenmerken belangrijk: Gebruikers als mede-ontwerpers, iteratief procesmatig ontwerp, interdisciplinaire teams en scenario gebaseerde ontwikkelingen. Door de herorganisatie in domeinen als locative, collaborative, sensitive en narrative met thema's als onderwijs, zorg, publiek domein en cultuur, is Waag Society klaar voor de toekomst. Dat betekent ruimte voor creative research, ruimte voor het experiment, ruimte voor ontmoetingen, discussies en samenwerkingen. De Waag wil haar activiteiten typeren als “creative research”. Waar in de academische wereld het dogma ‘publish or perish’ bestaat, gaat het bij Waag Society om maken, waar het dogma ‘demo or die’ van kracht is. De methode is een iteratief ontwerpproces, waar samen werken met kunstenaars, academici en bedrijven een standaard is. Binnen de projecten staat de gebruiker centraal. Op zoek naar innovaties door middel van een grid van domeinen, waarbinnen de Waag actief wil zijn.

Share

Tags

Facebook comments