Kennis /

Curator Zhang Ga blikt terug op mediakunstfestival DEAF 2012

verslag

CREW Terra Nova (foto: Stefan Dewickere)

— Curator Zhang Ga was met steun van het Virtueel Platform bezoekersprogramma in Nederland tijdens DEAF 2012. Zhang Ga woont en werkt in New York, waar hij docent is aan de Parsons New School of Design. Ook is hij curator van de China Media Arts Triënnale en doceert hij aan de Tsinghua Universiteit in Beijing.


4493
Zhang Ga (foto: V2_)

De aanvraag voor het bezoekersprogramma werd gedaan door V2_ en was gekoppeld aan mediakunstfestival DEAF 2012. Eerder werkte Zhang Ga samen met V2_ aan het opzetten van de China Media Arts Triënnale, deze keer was zijn bezoek bedoeld als oriëntering voor de volgende grote tentoonstelling voor het NAMOC (National Art Museum of China) in 2013.

Van zijn bezoek aan Nederland maakte hij dit verslag, waarin hij reflecteert op de DEAF tentoonstelling en de vooruitstrevende rol van Nederlandse medialabs en musea.

The Power of Things

"Op mijn eerste dag heb ik het symposium Vital Beauty bezocht in Amsterdam. Deze inspirerende bijeenkomst over actuele onderwerpen als intersubjectiviteit was onderdeel van DEAF en werd georganiseerd in De Balie in Amsterdam. Daarna heb ik de DEAF tentoonstelling The Power of Things bezocht. Het thema was interessant omdat het juist niet de mens centraal stelde in de kunstwerken, iets wat de afgelopen twintig jaar in de kunstwereld juist wel het geval is geweest."

Bekijk enkele video's van DEAF 2012 op Vimeo.

"De tentoonstelling gaf een frisse kijk op hoe je onderwerpen kunt onderzoeken die voorbijgaan aan de menselijke subjectiviteit, en breidde het culturele discours uit met omgevingen, objecten en dingen die gezamenlijk een beeld vormen van de culturele en sociale leefwereld van de mens. Er werd gezorgd voor een nieuwe kijk op de samenhang van de wereld. De curatoriële visie was inspirerend en de werken die getoond werden waren indrukwekkend."

"Ik heb met veel kunstenaars kunnen praten en ideeën uitgewisseld. Dit directe contact was erg belangrijk voor mijn werk als curator en heeft ervoor gezorgd dat ik nieuwe talenten en werken heb ontdekt, die ik ook kan gebruiken voor mijn eigen projecten."

Crew: Terra Nova en The Evening of SymbioticA

"DEAF heeft me een paar zeer innovatieve en uitdagende performances laten zien, vooral Crew:Terra Nova en The Evening of SymbotiocA zijn mij opgevallen. Terra Nova was een uitzonderlijk werk dat de grenzen van de performing arts opzocht, en het gebruik van technologie voor dramaturgie naar een nieuw niveau tilde. Het resultaat was een psychologisch intens en qua vorm opvallend werk, dat de grenzen tussen de verschillende disciplines deed vervagen."

"The Evening of SymbioticA vermengde op haast enge wijze de popcultuurstijl van kookprogramma's als Top Chef met de controversiële, ethische strijd rondom genetisch gemodificeerd voedsel en de consumptie van transgene producten. Het resultaat was zowel grappig als verontrustend."

Lab Dag

"Floor van Spaendonck heeft me een overzicht gegeven van de activiteiten van Virtueel Platform heeft. Ze vertelde me over de rol die de organisatie heeft in het opbouwen en stimuleren van een netwerk van mediakunst- en designprofessionals, met als doel om mediacultuur in Nederland verder te brengen. Ze heeft me ook geïntroduceerd bij verschillende professionals uit het Nederlandse mediakunst- en medialabwerkveld, zoals Arjen Bangma (Transnatural), Hicham Khalidi (curator) en Arjon Dunnewind (IMPAKT)."

"Tijdens DEAF heb ik de Lab Dag van Virtueel Platform bijgewoond, waar ik kennis heb gemaakt met verschillende labs uit Nederland. Het was inspirerend om te horen hoe zij in de praktijk werken en wat hun doelstellingen zijn."

"Bij de Tsinghua Universiteit in Beijing, China, ben ik zelf verantwoordelijk voor een mediakunstlab (Tsinghua University Art and Science Research Center Media Laboratory). We zijn op dit moment aan het kijken hoe we ons onderzoek- en residencyprogramma voor kunstenaars internationaal neer kunnen zetten. Het contact dat is opgezet met de Nederlandse labgemeenschap biedt goede mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling in de toekomst."

4495
Tsinghua University Art and Science Research Center Media Laboratory werkte samen met V2_Lab aan de installatie 15 Minutes of Biometric Fame van Marnix de Nijs (foto: V2_ / Marnix de Nijs)

Augment It!

"Tot slot ben ik naar de tentoonstelling Augment It geweest, georganiseerd door Trouw Amsterdam en het Stedelijk Museum. Augment It was, voor zover ik weet, een van de eerste tentoonstellingen over de interpretatie en manifestatie van augmented reality die werd georganiseerd door een groot museum voor hedendaagse kunst."

"Het is goed om te zien dat het experimentele veld van de nieuwe media kunstpraktijk nu ook wordt ontdekt door de mainstream kunstwereld. Prominente Nederlandse musea zijn bereid risico's te nemen door bijvoorbeeld te pleiten voor dit soort nieuwe vormen van artisticiteit, misschien nog wel meer dan musea in andere Europese landen. Ik hoop dat dit resulteert in de interesse van een groot publiek voor mediakunstpresentaties en -programmering."

"Alles bij elkaar was mijn verblijf met behulp van het bezoekersprogramma een gedenkwaardige beleving. Ik heb contact kunnen leggen met Nederlandse mediakunstbeoefenaars en -instellingen, en ik heb inzicht gekregen in strategiën en methoden van organisaties."

"Er was voldoende tijd om de verschillende programma's mee te maken, waaronder tentoonstellingen, workshops, conferenties en speciale projecten. Een paar van mijn ontdekkingen zullen misschien wel leiden tot nieuwe samenwerkingen in de toekomst, zowel op institutioneel als individueel niveau."

Share

Tags

Facebook comments